Τετάρτη, 5 Ιανουαρίου 2011

Η ανεργία και το παράδειγμα της Γερμανίας


Παρά την κίβδηλη αισιοδοξία των κυβερνητικών επιτελείων,είναι περισσότερο από προφανές πως η κρίση βυθίζει τον εργασιακά ενεργό πληθυσμό στο βάλτο της ανεργίας Το ποσοστό των ανέργων προβλέπεται να φτάσει το επίπεδο ρεκόρ του 14,3% για το έτος 2011 , ενώ βουβοί μάρτυρες του δράματος στέκουν τα ξενοίκιαστα μαγαζιά σε κεντρικούς δρόμους των πόλεων και οι ουρές των απελπισμένων έξω από τα γραφεία των ΟΑΕΔ. Μπροστά σε μια τέτοια ολοσχερή καταστροφή, η κυβέρνηση δε δείχνει απλά αμηχανία αλλά μια τρομακτική ανικανότητα να προωθήσει κάποια σαφή μεταρρύθμιση.

Σε μια εποχή που χρειαζόμαστε απεγνωσμένα λύσεις για τα μακροχρόνια προβλήματα μας, ένα αρκετά χρήσιμο παράδειγμα διεξόδου από την κρίση, προσφέρει η περίπτωση της Γερμανίας: Τη διετία 2003-2005, η κυβέρνηση Σρέντερ, εισήγαγε ένα "πακέτο" φιλελεύθερων οικονομικά μέτρων για την αναμόρφωση των εργασιακών σχέσεων και τη μείωση του περιττού κοινωνικού κόστους. Η περίφημη "Ατζέντα 2010" (όπως ονομάστηκε το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα) περιλάμβανε μεταξύ άλλων φοροαπαλλαγές για τις επιχειρήσεις, δραστικές περικοπές στις εργοδοτικές εισφορές, απελευθέρωση επαγγελμάτων κλπ.

Το αποτέλεσμα είναι σήμερα, η Γερμανία να εμφανίζει ποσοστά ανεργίας μικρότερα από την προ-κρίσης εποχή. Συγκεκριμένα από 9,7% το 2004, η ανεργία της έπεσε στο 6,8% για το 2010! Το δε εργατικό της δυναμικό αυξήθηκε κατά 1% παρά τη γήρανση του εργασιακά ενεργού πληθυσμού της.

Eίναι προφανές ότι η γερμανική "συνταγή" χρωστάει την επιτυχία της στον φιλελεύθερο χαρακτήρα της, που από μόνος του εμπνέει επενδύσεις σε καιρό κρίσης, γιατί απελευθερώνει τον επιχειρηματία από τις δαγκάνες της κρατικής γραφειοκρατίας. Την ίδια στιγμή η ανεργία στη Θεσσαλονίκη πιθανολογείται πως συντομα θα αγγίξει μέχρι και το 30%! Η τραγωδία κορυφώνεται..Αναρωτιέμαι απλά αν θα υπάρξει κάθαρση..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου