Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2011

Έγκλημα χωρίς τιμωρία


Το ελληνικό κράτος μπορεί να δημιουργεί αντικίνητρα για επενδύσεις, να βλέπει τον επιχειρηματία σαν κοινό εγκληματία που οφείλει τα πάντα στο κράτος, αλλά ο κρατισμός και ο αυταρχισμός του ελληνικού κράτους έχουν όρια. Στο θέμα της εγκληματικότητας τα πράγματα αλλάζουν. Η εγκληματικότητα, μαζί με την διαφθορά, είναι οι μόνες δραστηριότητες που το ελληνικό κράτος ενθαρρύνει και ενεργά πριμοδοτεί.

Ας μην ξεχνάμε μια άλλη προ διετίας απεργία πείνας που αυτή την φορά είχε γίνει στις φυλακές. Η τότε κυβέρνηση, όπως και η σημερινή, υπέκυψε στον εκβιασμό. Ο Σωτήρης Χατζηγάκης, υπουργός Δικαιοσύνης τότε, θα παραδοθεί στους εγκληματίες άνευ όρων.

Μια υποσημείωση εδώ. Δεν θέλω να σας μείνει η εντύπωση ότι ο κ. Χατζήγακης είναι ένα απλό ανδρείκελο. Κατά περιπτώσεις έχει δείξει ότι έχει αρχές και αξίες. Αξίες όπως αυτές του ρουσφετιού, που για παράδειγμα βοήθησαν την υπό εποπτεία του “Αγρογή” να αυξήσει τους υπαλλήλους της από 73 σε 269, διορίζοντας μεταξύ άλλων, τον οδηγό του, την κουμπάρα του, την κόρη της ιδιαιτέρας γραμματέως του και ένα κομματάρχη του.

Όταν ο κ. Χατζηγάκης στα πλαίσια της επανίδρυσης του κράτους δεν διόριζε δεξιά και αριστερά, υπέκυπτε σε εκβιασμούς συντεχνιών - αυτή είναι η δεύτερη πιο προσφιλής δραστηριότητα της ελληνικής πολιτικής τάξης μετά από το ρουσφέτι. Λίγο πριν την επίσημη έναρξη της χρεοκοπίας μας, ο κ. Χατζηγάκης θα δωρίσει σε αγρότες που εκβιάζουν 500 εκατομμύρια ευρώ. Δανεικά βεβαίως. (Είμαι σίγουρος ότι σήμερα οι ίδιοι αγρότες θα αναρωτιούνται που πήγαν τα λεφτά, όπως όλοι οι άλλοι Έλληνες)

Αλλά πρότερα, πριν ακόμα υποκύψει σε αγρότες, ο κ. Χατζηγάκης θα υποκύψει σε κοινούς εγκληματίες. Μεταξύ άλλων θα τους δώσει - Δυνατότητα μετατροπής μέχρι πέντε έτη ποινής για πλημμελήματα ή κακουργήματα σε χρηματική ποινή, - Καταργείται το καθεστώς της αθροιστικής μέτρησης των πειθαρχικών ποινών και καθιερώνεται η συγχώνευσή τους, - Αυξάνεται κατά μία μέρα η άδεια των κρατουμένων (από 5 σε 6 μέρες και από 8 σε 9, ανά δίμηνο), ενώ εξομοιώνονται οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση αδειών στους κατάδικους και για εγκλήματα του νόμου περί ναρκωτικών, - Για τη χορήγηση της άδειας απαιτείται πλέον η έκτιση του 1/5 της ποινής και η κράτηση να έχει διαρκέσει τρεις μήνες.

Βέβαια δεν θέλω να συνδέσω την σημερινή κατάσταση αποκλειστικά με τον κ. Χατζηγάκη. Η ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας ήταν εθνικός στόχος. Πρωτοπόρο όπως πάντα το ΠΑΣΟΚ που θεσμοθέτησε μέτρα όπως οι άδειες και την ψήφο για τους εγκληματίες. Και φυσικά η αριστερά που πάντα έδειχνε το δρόμο μπροστά. Έτσι ο κ. Αλαβάνος θα πει για τα παραπάνω μέτρα που πήρε ο κ. Χατζηγάκης ότι “παρότι οι προτάσεις του κινούνται σε κατεύθυνση θετική, είναι όμως εντελώς ανεπαρκείς και περιορισμένες.”

Στα χρόνια της μεταπολίτευσης η τιμωρία του εγκλήματος θα γίνει ταμπού. Μπορεί χρόνο με τον χρόνο ως χώρα και ως πολίτες να γινόμασταν πιο πλούσιοι αλλά το έγκλημα θα αρχίζει από την δεκαετία του 90 να αυξάνεται όλο και περισσότερο. Βέβαια δεν επιτρέπεται να πούμε ότι η αύξηση του εγκλήματος συνδέεται με την ανοχή που δείχνουμε στην συγκεκριμένη δραστηριότητα, καθώς επίσης και με την αύξηση της λαθρομετανάστευσης. Η πολιτική ορθότητα κυριαρχεί και στο βωμό της θυσιάζονται τα πάντα, όπως η αλήθεια και η δημόσια ασφάλεια.

Ενώ θα αυξάνεται συνεχώς η ανάγκη για νέες φυλακές, ως κράτος θα κάνουμε ότι είναι το δυνατόν για να το αποφύγουμε. Ποια κυβέρνηση θα ήθελε να κατηγορηθεί από την αριστερά ότι αντί για σχολεία χτίζει φυλακές; Έτσι όταν οι συνθήκες στις φυλακές γίνονται απάνθρωπες, οι διοικούντες έχουν μία και μόνο λύση: άδειες από την φυλακή για τους εγκληματίες.

Κάποιος θα έπρεπε να παρατηρήσει ότι ο θεσμός της άδειας μάλλον υποσκάπτει το στόχο για τιμωρία αλλά και το κίνητρο για σωφρονισμό. Αυτή όμως είναι μια αυτονόητη παρατήρηση και όπως είναι γνωστό στην σύγχρονη Ελλάδα αποφεύγουμε πάση θυσία ότι έχει να κάνει με το αυτονόητο.

Σε πρόσφατο ρεπορτάζ της Καθημερινής μαθαίνουμε:

- “Ελεύθεροι συνεχίζουν να κινούνται σκληροί κακοποιοί, με πρωταγωνιστική συμμετοχή σε υποθέσεις της λεγόμενης «βαριάς» εγκληματικότητας, όπως ένοπλες ληστείες, δολοφονίες ή εμπόριο ναρκωτικών, αν και αρχικά, συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στη φυλακή. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», σήμερα, ούτε λίγο ούτε πολύ, συνολικά 685 σεσημασμένοι κρατούμενοι δεν έχουν επιστρέψει στη φυλακή ύστερα από ολιγοήμερες άδειες που τους χορηγήθηκαν, όπως προβλέπεται από τον σωφρονιστικό κώδικα. Από τους 685... «νομίμως» αποδράσαντες, οι 400, δηλαδή ποσοστό 60%, είναι Αλβανοί κακοποιοί που είτε έχουν διαφύγει στη χώρα τους ή σε άλλες χώρες είτε παραμένουν και «επαναδραστηριοποιούνται» στην Ελλάδα.”

- “ Στις 23 Φεβρουαρίου πέρυσι, συνελήφθη στην Aνω Πόλη Θεσσαλονίκης Αλβανός για κατοχή ενός κιλού ηρωίνης. Hταν κρατούμενος των φυλακών Γρεβενών για ναρκωτικά και παραβίασε 9ήμερη άδεια που του χορηγήθηκε στις 6 Ιανουαρίου.”

- “. Στις 12 του ίδιου μήνα συνελήφθη στου Ζωγράφου 24χρονος Αλβανός κατηγορούμενος για ένοπλες ληστείες και απόπειρες ανθρωποκτονίας. Είχε αποφυλακιστεί με όρους τον Απρίλιο του 2009 από τις φυλακές Διαβατών όπου εκρατείτο εκτίοντας ποινή φυλάκισης 7 ετών για κλοπές και ληστείες. Τέσσερις μέρες αργότερα, συνελήφθη στον Βύρωνα.”

- “Πηγές της Ελληνικής Αστυνομίας υποστηρίζουν ότι ορισμένα εγκλήματα που δεν εξιχνιάζονται είναι πιθανό να τελούνται από τροφίμους φυλακών κατά τη διάρκεια των αδειών τους.”

- “Αλβανοί κακοποιοί (συνελήφθησαν τον Ιούλιο) που διέπραξαν 26 ένοπλες ληστείες σε σούπερ μάρκετ της Αττικής, με λεία 1.250.000 ευρώ αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Στη φυλακή οδηγήθηκε ένα μόνο μέλος της σπείρας κι αυτό διότι εις βάρος του εκκρεμούσε παλαιότερο ένταλμα σύλληψης για ανθρωποκτονία.”

Το σκάνδαλο με τις άδειες από τις φυλακές παραμένει θαμμένο από την πλειοψηφία των ελληνικών ΜΜΕ. Το μέγα σκάνδαλο ανοχής του εγκλήματος ακόμα δεν εντυπωσιάζει ούτε την πολιτική τάξη ούτε και τα ΜΜΕ.
Ίσως γιατί τα κυρίως θύματα δεν είναι ούτε οργανωμένες συντεχνίες, ούτε οι γνωστοί άγνωστοι μπαχαλάκιδες, ούτε λαθρομετανάστες.
Είναι απλοί, καθημερινοί Έλληνες, όπως οι δύο αστυνομικοί της ομάδας Δίας, και αυτοί δεν μετράνε.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είναι εντυπωσιακό! Ξεκινήσατε μια ομάδα ανθρώπων ένα blog γεμάτο φρέσκες ιδέες, με μια φιλευλεύθερη ματιά, εστιάζοντας στην ουσία των πραγμάτων και με ένα ανατρεπτικό λόγο, ο οποίος, με λίγη αποδέσμευση από ακαδημαϊκά στερεότυπα, θα έβρισκε απήχηση και θα κέντριζε το ενδιαφέρον πολλών για πολλά. Πώς το καταφέρατε μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να καταλήξετε σε ένα site γεμάτο κοινοτοπίες, αφορισμούς και ασυνάρτητες ιδεολήψιες.

ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΛΙΝΑΡΔΑΤΟΣ είπε...

ασυνάρτητες ιδεολήψιες όπως.....;

Ανώνυμος είπε...

Mea culpa για το ασυνάρτητες ιδεοληψίες! Ειλικρινώς. Απλώς το σχόλιό μου θέλει να εκφράσει μια απογοήτευση για μια αδικαιολόγητη κατ' εμένα στροφή προς μια ανεξήγητη επιθετικότητα επί παντός επιστητού. Με στεναχωρεί το γεγονός ότι αυτή τη ροπή την έχω διακρίνει σε όλες πραγματικά τις προσπάθειες φιλελεύθερης προσέγγισης μέσα από sites, blogs ή πρωτοβουλίες κάθε είδους. Όλα ακολουθούν το ίδιο μοτίβο: εντυπωσιακές ενάρξεις, μετάπτωσεις σε μια ρητορική ηθικολογίας, μετά κήρυξη μιας "σταυροφορίας" και στο τελος ξεφούσκωμα και πίσω στην πραγματικότητα της απουσίας φιλελεύθερου λόγου στα δρώμενα αυτής της χώρας. Μην πέσετε στην ίδια παγίδα. Ευχαριστώ!

ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΛΙΝΑΡΔΑΤΟΣ είπε...

Εδώ φιλοξενούνται φιλελεύθεροι και συντηρητικοί - έτσι ήταν εξ αρχής.

Ανώνυμος είπε...

"με ένα ανατρεπτικό λόγο, ο οποίος, με λίγη αποδέσμευση από ακαδημαϊκά στερεότυπα, θα έβρισκε απήχηση και θα κέντριζε το ενδιαφέρον πολλών για πολλά"

Διάβασε Nitro καλύτερα. Έλεος με τον κάθε απογοητευμένο πικραμένο που δεν ξέρει τι ψάχνει. Αν δεν είναι κανείς επιθετικός σε αυτήν τη χώρα της παράνοιας όπου επιθετικοί είναι πριν απ'όλους οι παράνοες, πού πρέπει να είναι στην Ελβετία;
Εγώ τους βρίσκω και πολύ ήπιους ώρες-ώρες.

Ανώνυμος είπε...

"...πίσω στην πραγματικότητα της απουσίας φιλελεύθερου λόγου στα δρώμενα αυτής της χώρας."

Aυτή η κατάληξη είναι μοιραία, καθώς ο "φιλελεύθερος" λόγος είναι κενός περιεχομένου και κοινωνικής ή οικονομικής προοπτικής.

Ανώνυμος είπε...

Κύριο χαρακτηριστικό της δεσπόζουσας στη χώρα αριστερής φιλολογίας/ιδεολογίας είναι η επικράτηση στο λόγο της μιας αθεράπευτης μιζέριας και η συνεχής επίθεση κατά παντός θέματος. Αυτή η μορφή επιθετικότητας αποκτά το χαρακτήρα μέσου αυτοεπιβεβαίωσης: οτάν ελλείπει ο λόγος και η βάση (θεωρητική και πραγματική/πραγματικών δεδομένων) η καταφυγή σε μια επιθετική ρητορική είναι το μόνο όπλο που μπορεί να κρατήσει τη συνοχή ενός κοινωνικού χώρου. Η διολίσθηση της φιελεύθερης σκέψης στη χώρα μας (και όχι μόνο) σε μια ηθικολογία και επιθετικότητα κατά παντός ζητήματος που αποκλίνει της ορθόδοξης σκέψης του φιλευθερισμού κουράζει, συνιστά αδυναμία έκφρασης και εν τέλει αποσυσπειρώνει το χώρο. Στο τέλος της ημέρας, αν θέλει κανείς "επαναστατική γυμναστική", καλύτερα να διαλέξει κανείς το original!

ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΛΙΝΑΡΔΑΤΟΣ είπε...

Ένα παράδειγμα ηθικολογίας ή επιθετικότητας στην συγκεκριμένη ανάρτηση;

Ανώνυμος είπε...

Δεν νομίζω ότι η αναφορά γίνεται για το συγκεκριμένο άρθρο. Περισσότερο γενική είναι, παρά στοχεύει στο συγκεκριμένο post. Αν δείτε πράγματι τα πρώτα posts και τα συγκρίνετε με τα πιο πρόσφατα, νομίζω ότι θα δείτε μια διαφορά ύφους και προσέγγισης.

Ανώνυμος είπε...

Καλό το άρθρο. Ασε τους να λένε.

Δημοσίευση σχολίου