Παρασκευή, 3 Ιουνίου 2011

Η απάτη του κεϋνσιανισμού


Θα θυμάστε εκείνη την σύντομη περίοδο στα τέλη του 2008 και στις αρχές του 2009, όταν σύσσωμη η πολιτική και οικονομική ελίτ παγκοσμίως είχε υποκύψει στη γοητεία του αναπαλαιωμένου κεϋνσιανισμού και υμνούσε τις αρετές της κρατικής παρέμβασης στην οικονομία. Σήμερα , γνωρίζουμε πια πως η φρενίτιδα σπατάλης εκείνων των μηνών ήταν μια τραγική αποτυχία . Και δεν αναφέρομαι μόνο στην πρωτόγνωρη κρίση χρέους που μας κληρονόμησε . Δεν υπάρχει πιο ντροπιαστικός πίνακας για τους μαθητευόμενους μάγους του κεϋνσιανισμού, απ'αυτόν που δημοσίευσε σήμερα στο μπλογκ του ο αμερικάνος οικονομολόγος Daniel J. Mitchell . Ο πίνακας δείχνει την εξέλιξη του δείκτη ανεργίας των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια σε αντιπαραβολή με τις προβλέψεις που έκανε η κυβέρνηση Ομπάμα στην αρχή της θητείας της.

Όταν το Φεβρουάριο του 2009, ο Μεσσίας των απανταχού "προοδευτικών" Μπάρακ Ομπάμα, ψήφιζε το γιγαντίαιο πακέτο τόνωσης της αμερικάνικης οικονομίας ύψους 787 δις ευρώ. υπόσχοταν πως ,εξαιτίας αυτού του πακέτου, νέες δουλειές θα δημιουργούνταν και ο δείκτης της ανεργίας θα σημείωνε κάθετη πτώση. Έτσι, σύμφωνα με τις προβλέψεις του οικονομικού του επιτελείου, για τον προηγούμενο μήνα η ανεργία θα έπρεπε να είναι γύρω στο 6,5% . Φυσικά, αυτές οι υποσχέσεις αποδείχτηκαν μια απάτη .Μόλις σήμερα ανακοινώθηκε πως η ανεργία για το Μαϊο του 2011 βρίσκεται στα υψηλά επίπεδα του 9,1% (δηλαδή 2,5% πάνω από τις προβλέψεις Ομπάμα) και μάλιστα με ελαφρώς αυξητικές τάσεις.

Κατά τ'άλλα, οι περισσότεροι πολιτικοί σε όλον τον κόσμο εξακολουθούν να μας παραμυθιάζουν πως η αύξηση των κρατικών δαπανών θα φέρει τον επίγειο παράδεισο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου