Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2011

Φόροι, φόροι, φόροι : Η Κύπρος στο δρόμο που χάραξε η Ελλάδα


Απ' ότι φαίνεται, ο πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας αποφάσισε να γίνει ο Κύπριος Γιώργος Παπανδρέου. Η αριστερή κυπριακή κυβέρνηση , ακολουθώντας το δρόμο που χάραξαν οι δικοί μας σοσιαλιστές , έκρινε πως η λύση στα οικονομικά προβλήματα του νησιού δε βρίσκεται στη μείωση του κράτους και των δαπανών αλλά στην αύξηση της φορολογίας.

Το αξιοσημειώτο είναι πως χθες το βράδυ ο πρόεδρος Χριστόφιας ήρθε σε συνεννόηση με τις ηγεσίες των συντεχνιών της χώρας και με προφανή στόχο να προστατέψει τα προνόμιά τους, τροποποίησε την τελευταία στιγμή τη συμφωνία που είχε κάνει με τα υπόλοιπα κόμματα της Κύπρου. Έτσι , η κυβέρνησή του αφαίρεσε από το πακέτο μέτρων τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και τα ουσιαστικά μέτρα δημοσιονομικής εξυγιάνσης και για αντιστάθμισμα πρόσθεσε στις πλάτες των Κύπριων φορολογούμενων- τί άλλο;- φόρους . Και πιο συγκεκριμένα "...αύξηση 2% του συντελεστή ΦΠΑ στο 17%, αύξηση του φορολογικού συντελεστή για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ το χρόνο στο 35% από 30%, καθώς και αύξηση του φόρου στα επιτόκια των τραπεζικών καταθέσεων."

Δυστυχώς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, οι πολιτικές ελιτ προτιμούν να αυξήσουν τη φορολογία για να προστατέψουν το πλέγμα των συμφερόντων που τις κρατάει στην εξουσία, παρά να μειώσουν ουσιαστικά το κράτος. Όσο για το τί επιπτώσεις θα έχει το φορολογικό τσουνάμι στην οικονομία , οι Κύπριοι αδελφοί μας μπορούν να ρωτήσουν εμάς τους Ελλαδίτες. Κάτι ξέρουμε ύστερα από τη θλιβερή εμπειρία του τελευταίου χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου