Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2011

Ο Μεγάλος Αδελφός των ηλεκτρονικών αποδείξεων


Ο Φρίντριχ Χάγιεκ υποστήριζε πως ο κρατικός έλεγχος στην οικονομία οδηγεί σταδιακά στο "δρόμο προς τη δουλεία" και στην απώλεια των ατομικών μας ελευθεριών . Η σοσιαλιστική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κάνει ότι μπορεί για να επιβεβαιώσει τον μεγάλο Αυστριακό οικονομολόγο. Τα παρανοϊκά φορολογικά μέτρα που ανακοίνωνει κάθε τόσο ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος δεν απειλούν μόνο τις οικονομικές μας ελευθερίες. Ο παρεμβατισμός της κυβέρνησης Παπανδρέου βάζει πια σε κίνδυνο ακόμη και βασικά ατομικά μας δικαιώματα , και ιδίως αυτό της ιδιωτικότητας . Κυρίες και κύριοι, ο "Μεγάλος Αδελφός" των ηλεκτρονικών αποδείξεων είναι εδώ. Ένα εξαιρετικό άρθρο από τη σημερινή "Εστία":

"Επί δύο χρόνια η Κυβέρνησις του ΠΑΣΟΚ λαμβάνει μέτρα με τα οποία προσπαθεί να χειραγωγήσει την ζωή των Ελλήνων. Και ο μεν Πρωθυπουργός θεωρητικώς διατείνεται ότι το κράτος πρέπει να περιορισθή, στην πράξη όμως αυξάνει διαρκώς την παρέμβασή του στο καθημερινό γίγνεσθαι. Όχι μόνο με τους φόρους, αλλά με τον τρόπο και τα κριτήρια επιβολής τους. Φορολογούνται πλεόν οι Έλληνες πολίτες όχι επί τη βάσει του τί εισπράττουν και τί ξοδεύουν, αλλά επί τη βάσει του τί εκτιμά το κράτος ότι εισπράττουν και ξοδεύουν.

Η πλέον ακραία έκφανσις του κρατικού παρεμβατισμού στην ζωή των πολιτών είναι το παρανοϊκό σύστημα με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις. Πρόκειται για ελληνική πατέντα που δεν ισχύει σε κανένα άλλο κράτος του κόσμου. Και ενώ υποτίθεται ότι επιβάλλεται για να καταπολεμηθή η φοροδιαφυγή, το πιθανώτερο είναι ότι θα οδηγήση σε ακόμη μεγαλύτερη έξαρσή της. Διότι απλούστατα, οι πολίτες θα αντιδράσουν. Στις ελεύθερες κοινωνίες είναι αδιανόητο να παρακολουθή το κράτος ηλεκτρονικώς κάθε συναλλαγή που κάνουν οι πολίτες. Μέχρι και τί αγοράζει ο καθένας από το μπακάλικο ή το περίπτερο!

Το σύστημα των ηλεκτρονικών αποδείξεων ήταν επινόησις του προηγούμενου υπουργού Οικονομικών, ο οποίος διαβεβαίωνε ότι θα ετίθετο σε εφαρμογή στις αρχές του 2011. Πρόκειται για ένα σύστημα παρακολουθήσεως των συναλλαγών μέσω ηλεκτρονικών αποδείξεων. Θα πηγαίνη κάποιος σε ένα κατάστημα, θα αγοράζη κάτι και την στιγμή που θα πληρώνη, η συναλλαγή θα καταγράφεται ηλεκτρονικά στην φοροογική του μερίδα. Αυτό θα επιτυγχάνεται με μια ηλεκτρονική κάρτα που θα διαθέτη κάθε φορολογούμενος, η οποία θα αντιστοιχή στον αριθμό του φορολογικού του μητρώου. Το σύστημα είναι εκτός πάσης λογικής. Ένας κεντρικός μηχανισμός παρακολουθήσεως των πολιτών, που θυμίζει τον "Μεγάλο Αδελφό" του Όργουελ.

Όταν ανέλαβε υπουργός Οικονομικών ο κ. Βενιζέλος, εθεωρήθη προς στιγμήν ότι το παράλογο αυτό σύστημα που δεν είχε εφαρμοσθή, θα εγκαταλείπετο. Να όμως που ο νέος υπουργός το επαναφέρη σε χειρότερη μορφή. Ουσιαστικώς, το καθιστά υποχρεωτικό. Μέχρι τώρα, η ιδέα ήταν ότι οι φορολογούμενοι έπρεπε να διαθέτουν χάρτινες ή ηλεκτρονικές αποδείξεις για να κάνουν χρήση του αφορολογήτου ορίου. Τώρα, από τις εξαγγελίες του κ. Βενιζέλου προκύπτει ότι οι ηλεκτρονικές αποδείξεις θα είναι αναπόσπαστο τμήμα των φορολογικών δηλώσεων. Άλλως, όχι απλώς θα χάνη ο φορολογούμενος το αφορολόγητο όριο, αλλά θα καλείται να καταβάλλη, εν είδει τιμωρίας, πρόσθετο φόρο.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι οι αποδείξεις οι οποίες θα πρέπει να συνυποβάλλη ηλεκτρονικώς ο φορολογούμενος θα είναι ανάλογες του εισοδήματος το οποίο δηλώνει. Και εντελώς αβασάνιστα έδωσε ένα παράδειγμα που προεκάλεσε σάλο. Είπε ότι κάποιος με ετήσιο εισόδημα πχ 100 χιλιάδων ευρώ μπορεί να υποχρεώνεται να έχη αποδείξεις της τάξεως των 50 ή 60 χιλιάδων ευρώ! Και ναι μεν μετά τις αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να διευκρινήση ότι το νέο σύστημα θα ισχύση για τα εισοδήματα του επόμενου έτους, πλήν όμως το ζήτημα επί της ουσίας δεν αλλάζει. Το παρεμβατικό κράτος θεωρεί ότι μπορεί να χειραγωγήση τους πολίτες ακόμη και ως προς το τί κάνουν με τα χρήματα που κερδίζουν. Και μόνον ότι το εξεστόμισε ο υπουργός ήταν αρκετό για να αποκαλύψη τις προθέσεις της σημερινής Κυβερνήσεως.

Το παρανοϊκό αυτό μέτρο είναι ο προθάλαμος ενός καθεστώτος σοβιετικού τύπου. Σε κανένα δυτικό κράτος δεν υπάρχει ηλεκτρονική παρακολούθησις- πόσο μάλλον επιβολή- του πώς ξοδεύει κάθε πολίτης τα λεφτά του. Αυτό που υπάρχει είναι αποτελεσματικός έλεγχος του τί δηλώνει κάθε πολίτης. Αν κάποιος αναγράψη στην φορολογική του δήλωση ψέματα και αυτό αποδειχθή, τιμωρείται αυστηρότατα. Στην Ελλάδα, όπου ο μισός πληθυσμός κατήντησε να αναγράφη ψέματα επειδή απευθύνεται σε ένα αναξιόπιστο κράτος, το κράτος αυτό φθάνει τώρα στο σημείο να υπαγορεύη στους φορολογούμενους τί θα αναγράφουν στην δήλωσή τους. Αν έχετε εισόδημα 100 χιλιάδων ευρώ, θα πρέπει μέσα στο ίδιο έτος να έχετε ξοδέψει τις 50 ή 60 χιλιάδες. Αν είναι ποτέ δυνατόν!

Λίγοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι ο κύριος λόγος για τον οποίο περιέπεσε η ελληνική οικονομία στο σημερινό τέλμα, είναι ο παρεμβατισμός. Οι κυβερνώντες προσπαθούν να χειραγωγήσουν τα πάντα. Και νομίζουν ότι μπορούν να δημιουργήσουν ανάπτυξη πατώντας ένα κουμπί. Αλλά ακριβώς επειδή ακολουθούν αυτήν την παρανοϊκή πολιτική, έχουν καταρρακώσει την ψυχολογία των πολιτών και έχουν καταδικάσει την οικονομία σε ύφεση."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου