Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2011

Ο Βορίδης λέει ναι (στις ομάδες συμφερόντων)


Σαν Έλληνες έχουμε δει τις ελπίδες μας για μεταρρυθμίσεις να διαψεύδονται τόσες φορές που τίποτα πια δεν θα έπρεπε να μας εκπλήσσει.

Ποτέ μην λές ποτέ.

Αναμφισβήτητα, ο Βορίδης είναι ένας χαρισματικός ρήτορας που έχει επιχειρηματολογήσει υπέρ της αγοράς όπως κανένας άλλος στην Βουλή. Ένα δείγμα είναι ο λόγος του πιο κάτω υπέρ της απελευθέρωσης του τζόγου με επιχειρήματα εναντίον του κράτους πατερούλη και υπέρ της ατομικής ευθύνης. ΜπλεΜήλο δηλαδή στα καλύτερα του.


Για κάποιους, αυτοί οι λόγοι του Βορίδη ήτανε κάτι σαν πολιτική πορνογραφία. Τους κοιτούσαμε, αλλά στα κρυφά, τι θα πει ο κόσμος... Κάποιοι άλλοι, πιο τολμηροί, εκφράστηκαν ανοιχτά θετικά. Ένα ισορροπημένο άρθρο στο ΜπλεΜήλο προκάλεσε εκτός από ρεκόρ επισκέψεων και την μήνη των μετριοπαθών ξαδελφιών του χώρου (και αποτελεί πια νούμερο ένα κατηγορία για το ΜΜ σε κάθε συζήτηση, σχετική ή άσχετη).

Η συνέχεια, είναι γεγονός, διέψευσε όποιες θετικές προσδοκίες. Ο πολύς Βορίδης με το που έπιασε καρέκλα, έγινε κορυφαίος προστάτης των συντεχνιών. Το δόγμα Βορίδη λέει τώρα ότι ο τζόγος πρέπει να είναι ελεύθερος, αλλά οι συντεχνίες υπό την προστασία του κράτους. Έτσι, το μοναδικό τολμηρό νομοσχέδιο που έφερε το ΠΑΣΟΚ, η απελευθέρωση των ταξί από τον Ραγκούση (την οποία ανοιχτά υποστηρίξαμε), όχι μόνο δεν εφαρμόστηκε από τον υπουργό, αλλά μαθαίνουμε ότι:

«Διατεθειμένος ακόμα και να παραιτηθεί εμφανίζεται ο υπουργός Μεταφορών Μάκης Βορίδης σε περίπτωση που η τρόικα εμμείνει στη θέση της για πλήρη απελευθέρωση του κλάδου των ταξί.»

Σε κάποια ομιλία του πριν γινει υπουργός, ο Βορίδης είχε καταγγείλει τους συναδέλφους του: "Κανένας από εσάς δεν είπε όχι στις ομάδες συμφερόντων". Χμμμ. Τουλάχιστον οι αριστεροί κρατιστές είναι ειλικρινείς στον λαϊκισμό τους. Πολιτικάντηδες σαν τον Βορίδη μας κάνουν να ντρεπόμαστε για την χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου