Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2011

Ο Μεγάλος Αδελφός των ηλεκτρονικών αποδείξεων


Ο Φρίντριχ Χάγιεκ υποστήριζε πως ο κρατικός έλεγχος στην οικονομία οδηγεί σταδιακά στο "δρόμο προς τη δουλεία" και στην απώλεια των ατομικών μας ελευθεριών . Η σοσιαλιστική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κάνει ότι μπορεί για να επιβεβαιώσει τον μεγάλο Αυστριακό οικονομολόγο. Τα παρανοϊκά φορολογικά μέτρα που ανακοίνωνει κάθε τόσο ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος δεν απειλούν μόνο τις οικονομικές μας ελευθερίες. Ο παρεμβατισμός της κυβέρνησης Παπανδρέου βάζει πια σε κίνδυνο ακόμη και βασικά ατομικά μας δικαιώματα , και ιδίως αυτό της ιδιωτικότητας . Κυρίες και κύριοι, ο "Μεγάλος Αδελφός" των ηλεκτρονικών αποδείξεων είναι εδώ. Ένα εξαιρετικό άρθρο από τη σημερινή "Εστία":

"Επί δύο χρόνια η Κυβέρνησις του ΠΑΣΟΚ λαμβάνει μέτρα με τα οποία προσπαθεί να χειραγωγήσει την ζωή των Ελλήνων. Και ο μεν Πρωθυπουργός θεωρητικώς διατείνεται ότι το κράτος πρέπει να περιορισθή, στην πράξη όμως αυξάνει διαρκώς την παρέμβασή του στο καθημερινό γίγνεσθαι. Όχι μόνο με τους φόρους, αλλά με τον τρόπο και τα κριτήρια επιβολής τους. Φορολογούνται πλεόν οι Έλληνες πολίτες όχι επί τη βάσει του τί εισπράττουν και τί ξοδεύουν, αλλά επί τη βάσει του τί εκτιμά το κράτος ότι εισπράττουν και ξοδεύουν.

Η πλέον ακραία έκφανσις του κρατικού παρεμβατισμού στην ζωή των πολιτών είναι το παρανοϊκό σύστημα με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις. Πρόκειται για ελληνική πατέντα που δεν ισχύει σε κανένα άλλο κράτος του κόσμου. Και ενώ υποτίθεται ότι επιβάλλεται για να καταπολεμηθή η φοροδιαφυγή, το πιθανώτερο είναι ότι θα οδηγήση σε ακόμη μεγαλύτερη έξαρσή της. Διότι απλούστατα, οι πολίτες θα αντιδράσουν. Στις ελεύθερες κοινωνίες είναι αδιανόητο να παρακολουθή το κράτος ηλεκτρονικώς κάθε συναλλαγή που κάνουν οι πολίτες. Μέχρι και τί αγοράζει ο καθένας από το μπακάλικο ή το περίπτερο!

Το σύστημα των ηλεκτρονικών αποδείξεων ήταν επινόησις του προηγούμενου υπουργού Οικονομικών, ο οποίος διαβεβαίωνε ότι θα ετίθετο σε εφαρμογή στις αρχές του 2011. Πρόκειται για ένα σύστημα παρακολουθήσεως των συναλλαγών μέσω ηλεκτρονικών αποδείξεων. Θα πηγαίνη κάποιος σε ένα κατάστημα, θα αγοράζη κάτι και την στιγμή που θα πληρώνη, η συναλλαγή θα καταγράφεται ηλεκτρονικά στην φοροογική του μερίδα. Αυτό θα επιτυγχάνεται με μια ηλεκτρονική κάρτα που θα διαθέτη κάθε φορολογούμενος, η οποία θα αντιστοιχή στον αριθμό του φορολογικού του μητρώου. Το σύστημα είναι εκτός πάσης λογικής. Ένας κεντρικός μηχανισμός παρακολουθήσεως των πολιτών, που θυμίζει τον "Μεγάλο Αδελφό" του Όργουελ.

Όταν ανέλαβε υπουργός Οικονομικών ο κ. Βενιζέλος, εθεωρήθη προς στιγμήν ότι το παράλογο αυτό σύστημα που δεν είχε εφαρμοσθή, θα εγκαταλείπετο. Να όμως που ο νέος υπουργός το επαναφέρη σε χειρότερη μορφή. Ουσιαστικώς, το καθιστά υποχρεωτικό. Μέχρι τώρα, η ιδέα ήταν ότι οι φορολογούμενοι έπρεπε να διαθέτουν χάρτινες ή ηλεκτρονικές αποδείξεις για να κάνουν χρήση του αφορολογήτου ορίου. Τώρα, από τις εξαγγελίες του κ. Βενιζέλου προκύπτει ότι οι ηλεκτρονικές αποδείξεις θα είναι αναπόσπαστο τμήμα των φορολογικών δηλώσεων. Άλλως, όχι απλώς θα χάνη ο φορολογούμενος το αφορολόγητο όριο, αλλά θα καλείται να καταβάλλη, εν είδει τιμωρίας, πρόσθετο φόρο.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι οι αποδείξεις οι οποίες θα πρέπει να συνυποβάλλη ηλεκτρονικώς ο φορολογούμενος θα είναι ανάλογες του εισοδήματος το οποίο δηλώνει. Και εντελώς αβασάνιστα έδωσε ένα παράδειγμα που προεκάλεσε σάλο. Είπε ότι κάποιος με ετήσιο εισόδημα πχ 100 χιλιάδων ευρώ μπορεί να υποχρεώνεται να έχη αποδείξεις της τάξεως των 50 ή 60 χιλιάδων ευρώ! Και ναι μεν μετά τις αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να διευκρινήση ότι το νέο σύστημα θα ισχύση για τα εισοδήματα του επόμενου έτους, πλήν όμως το ζήτημα επί της ουσίας δεν αλλάζει. Το παρεμβατικό κράτος θεωρεί ότι μπορεί να χειραγωγήση τους πολίτες ακόμη και ως προς το τί κάνουν με τα χρήματα που κερδίζουν. Και μόνον ότι το εξεστόμισε ο υπουργός ήταν αρκετό για να αποκαλύψη τις προθέσεις της σημερινής Κυβερνήσεως.

Το παρανοϊκό αυτό μέτρο είναι ο προθάλαμος ενός καθεστώτος σοβιετικού τύπου. Σε κανένα δυτικό κράτος δεν υπάρχει ηλεκτρονική παρακολούθησις- πόσο μάλλον επιβολή- του πώς ξοδεύει κάθε πολίτης τα λεφτά του. Αυτό που υπάρχει είναι αποτελεσματικός έλεγχος του τί δηλώνει κάθε πολίτης. Αν κάποιος αναγράψη στην φορολογική του δήλωση ψέματα και αυτό αποδειχθή, τιμωρείται αυστηρότατα. Στην Ελλάδα, όπου ο μισός πληθυσμός κατήντησε να αναγράφη ψέματα επειδή απευθύνεται σε ένα αναξιόπιστο κράτος, το κράτος αυτό φθάνει τώρα στο σημείο να υπαγορεύη στους φορολογούμενους τί θα αναγράφουν στην δήλωσή τους. Αν έχετε εισόδημα 100 χιλιάδων ευρώ, θα πρέπει μέσα στο ίδιο έτος να έχετε ξοδέψει τις 50 ή 60 χιλιάδες. Αν είναι ποτέ δυνατόν!

Λίγοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι ο κύριος λόγος για τον οποίο περιέπεσε η ελληνική οικονομία στο σημερινό τέλμα, είναι ο παρεμβατισμός. Οι κυβερνώντες προσπαθούν να χειραγωγήσουν τα πάντα. Και νομίζουν ότι μπορούν να δημιουργήσουν ανάπτυξη πατώντας ένα κουμπί. Αλλά ακριβώς επειδή ακολουθούν αυτήν την παρανοϊκή πολιτική, έχουν καταρρακώσει την ψυχολογία των πολιτών και έχουν καταδικάσει την οικονομία σε ύφεση."
Συνέχεια

Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2011

Μην αποκαλείτε "ληστρική" την κυβέρνηση Παπανδρέου. Προσβάλλετε τους ληστές...


Είμαι σίγουρος πως σοσιαλιστές, κομμουνιστές και λοιποί κρατιστές κάθε πολιτικής αποχρώσης ανά τον πλανητή θα πρέπει να νιώθουν πολύ χαρούμενοι με όλα αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες. Η σοσιαλιστική μας κυβέρνηση, με τις ευλογίες της Τρόικας, κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να καταστρέψει και τα τελευταία υπολλείματα ελεύθερης οικονομίας στη χώρα μας. Αφού ποινικοποίησε την ιδιοκτησία, με το χαράτσι στα ακίνητα, τώρα έχει σκοπό να κάνει το ίδιο και με την αποταμίευση, αφού από εδώ και στο εξής θα φορολογείται επιπλέον κάθε φορολογούμενος που δεν κατόρθωσε να ξοδέψει τουλάχιστον τα μισά από αυτά που εισέπραξε!

Τα προσχήματα έχουν καταρρεύσει. Τα ωραία και μεγάλα λόγια περί "αναδιανομής" και "κοινωνικής αλληλεγγύης" που μέχρι τώρα μασκάρευαν την πραγματική φύση της φορολογίας , δεν πείθουν πια κανέναν . Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια ωμή και ξεδιάντροπη ληστεία της περιουσίας μας από μια κυβέρνηση, που έχει σαν μοναδικό μέλημα τη διατήρηση στη ζωή του Μεγάλου Κράτους και του κομματικού στρατού που η ίδια δημιούργησε. Όμως , για μια στιγμή! Μήπως με το να αποκαλούμε "ληστρική" την πολιτική της κυβέρνησης , αδικούμε τους... ληστές ; Να τί έγραφε το 1867 ο μεγάλος Αμερικάνος φιλόσοφος Lysander Spooner. Ακόμη και αν δεν μοιράζεστε τις αναρχικές ιδέες του συγγραφέα, θα ανακαλύψετε πως η κατάσταση που περιγράφει θυμίζει ανατριχιαστικά τον τρόπο που λειτουργούν οι σημερινοι κυβερνώντες μας και πως, τελικά, οι ληστές είναι πραγματικοί gentlemen μπροστά τους:

"Το γεγονός είναι ότι ,όπως οι ληστές που κλέβουν τους ταξιδιώτες, έτσι και η κυβέρνηση μας λέει : "Τα λεφτά σας ή τη ζωή σας". Και πολλοί, αν όχι οι περισσότεροι, από τους φόρους καταβάλλονται με τον καταναγκασμό αυτής της απειλής.

Πράγματι, η κυβέρνηση δεν μας στήνει ενέδρες σε μοναχικά μέρη , δεν πετάγεται ξαφνικά μπροστά μας από την άκρη του δρόμου και, κρατώντας ένα πιστόλι στο κεφάλι μας , μας αδειάζει τις τσέπες. Αλλά αυτό δε σημαίνει πως η ληστεία (της κυβέρνησης) είναι λιγότερο ληστεία. Και μάλιστα είναι πολύ πιο ποταπή και ξεδιάντροπη.

Ο ληστής παίρνει ο ίδιος την ευθύνη και τον κίνδυνο της δικής του πράξης. Δεν προσποιείται ότι έχει κάποια νόμιμη αξίωση στα χρήματά σας, ή ότι προτίθεται να τα χρησιμοποιήσει προς όφελός σας. Δεν προσποιείται ότι είναι τίποτε άλλο παρά ένας ληστής. Δεν έχει αποκτήσει αρκετό θράσος για να ισχυριστεί ότι είναι απλώς "προστάτης", και ότι παίρνει τα χρήματα των ανθρώπων παρά τη θέλησή τους, απλώς για να μπορέσει να "προστατεύσει" αυτούς τους ταξιδιώτες, οι οποίοι αισθάνονται απολύτως σε θέση να προστατεύσουν τον εαυτό τους ή δεν εκτιμούν το ιδιόμορφο σύστημα προστασίας του. (Ο ληστής) είναι πολύ λογικό άτομο για να κάνει επαγγέλματα όπως αυτά. Επιπλέον, αφού πάρει τα χρήματά σας, σας αφήνει, όπως εσείς επιθυμείτε να κάνει. Δεν επιμένει να σας ακολουθεί στο δρόμο, παρά τη θέλησή σας, θεωρώντας πως είναι ο νόμιμος "κυρίαρχός" σας , λόγω της "προστασίας" που σας προσφέρει. Δεν συνεχίζει να σας "προστατεύει", ζητώντας να υποκλίνεστε και να τον υπηρετείτε , απαιτώντας από εσάς να κάνετε αυτό και απαγορεύοντας σας να κάνετε το άλλο, ληστεύοντας από σας περισσότερα χρήματα όσο συχνά ο ίδιος θεωρεί ότι είναι για το συμφέρον ή την απόλαυση του να πράξει και να σας στιγματίζει ως επαναστάτη, προδότη και εχθρό της πατρίδας ... αν αμφισβητείτε την εξουσία του ή αντισταθείτε στις απαιτήσεις του. Ο ληστής είναι πάρα πολύ gentleman για να διαπράξει τέτοιες προσβολές και αχρειότητες . Με λίγα λόγια, δεν προσπαθεί , εκτός από το να σας ληστέψει , να σας κάνει το κορόιδο ή το δούλο του."
Συνέχεια

Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2011

Φρίντριχ Χάγεκ, ο...μονεταριστής


Φαίνεται πως στο "έγκυρο" και "προοδευτικό" Βήμα η ιδεολογική μονομέρεια πάει χέρι χέρι με την ημιμάθεια.

Το άρθρο του κύριου Γ. Τσιάρα που δημοσιεύεται σήμερα στην έντυπη έκδοση του "Βήματος" με τίτλο "Οι μονεταριστές θέλουν τη ρεβάνς από τον Κέινς" δεν έχει τίποτε το πρωτότυπο. Ο δημοσιογράφος απαγγέλει με θρησκευτική ευλάβεια το Ευάγγελιο της σοσιαλδημοκρατικής ορθόδοξιας, που ακούμε και διαβάζουμε συνέχεια από τα ελληνικά ΜΜΕ, ανεξαρτήτως πολιτικής απόχρωσης. Σύμφωνα με τον κ. Τσιάρα για την οικονομική κρίση φταίει - τί άλλο;- η "ανέξελεγκτη απελεύθερωση των αγορών" και "ο περιορισμός των κρατικών δαπανών" . Δεν θα σχολιάσω εδώ την ουσία του άρθρου. 'Αλλωστε, στο "ΜπλεΜήλο" έχουμε γράψει πολλές φορές ( πχ εδώ, εδώ και εδώ ) πως αυτό που καταρρέει σήμερα δεν είναι ο δήθεν αχαλίνωτος φιλελευθερισμός αλλά το κεϋνσιανό μοντέλο του μεταπολεμικού κρατισμού. Αυτό όμως που μου κάνει εντύπωση ειναι πως ο δημοσιογράφος δεν μπήκε καν στον κόπο να ενημερωθεί στοιχειώδως για το τί τέλος πάντων είναι αυτός ο έρμος ο φιλελεύθερισμος στον οποίο αποδίδει όλα τα δεινά της ανθρωπότητας και για τις, συχνά σημαντικές, διαφορές μεταξύ των διαφόρων σχολών της φιλελεύθερης οικονομικής σκέψης . Έτσι στο άρθρο του, μαθαίνουμε πως ο νομπελίστας οικονομολόγος της "Αυστριακής Σχολής", Φρίντριχ Χάγεκ είναι εκπρόσωπος του ..."μονεταρισμού".

Κύριε Τσιάρα , για να μην εκτίθεστε τουλάχιστον εσείς και η "έγκυρη" εφημερίδα σας , πριν γράψετε το επόμενο βαθυστόχαστο άρθρο σας εναντίον του επάρατου φιλελευθερισμού, ρίξτε έστω μια ματιά στη wikipedia για να ξεκαθαρίσετε στο μυαλό σας κάποιες βασικές έννοιες. Δεν βλάπτει.
Συνέχεια