Τετάρτη, 29 Φεβρουαρίου 2012

Ο καθηγητής Βαρουφάκης και η σχιζοφρένεια των Ελλήνων φιλελεύθερων, μέρος δεύτερο


O Γιάνης Βαρουφάκης επιστρέφει στο "ελληνικό νεοφιλελεύθερο παράδοξο" με ένα αναλυτικό άρθρο, που αξίζει να διαβάσετε.(εδώ)

Οι αναγνώστες του ΜπλεΜήλου θα αναγνωρίσουν πως πολλά από αυτά που επισημαίνει ο καθηγητής Βαρουφάκης στο άρθρο του , τα έχουμε γράψει και ξαναγράψει σε αυτό το μπλογκ τα τελευταία δύο χρόνια. Ιδιαίτερο όμως ενδιαφέρον έχει η ερμηνεία που δίνει στο γιατί οι Έλληνες φιλελεύθεροι είναι τόσο πρόθυμοι να υποστηρίξουν τα κρατικίστικα bailouts που έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τη χαγεκιανή αρχή της ρευστοποίησης . Γράφει:

"(Οι Έλληνες φιλελεύθεροι) έχουν χάσει την πίστη τους στην ικανότητα των ελληνικών εθνικών ελιτ να ολοκληρώσουν τη διαδικασία της ρευστοποίησης. Έχουν χάσει την πίστη τους στην ικανότητα των ελληνικών Αρχών, των Ελλήνων επιχειρηματιών, ακόμη και αυτών των ίδιων, να οδηγήσουν την Ελλάδα, μέσω της χαγεκιανής ρευστοποίησης, προς μια φιλελεύθερη κατεύθυνση. Και αφού δεν πιστεύουν πως οι ελληνικές ελίτ μπορούν να το κάνουν αυτό, εναποθέτουν όλες τους τις ελπίδες στο ότι οι βορειοευρωπαϊκές ελιτ (πιθανόν με τη βοήθεια του ΔΝΤ) θα το κάνουν γι αυτούς. Και για να σιγουρευτούν πως αυτό θα συμβεί, δεν έχουν πρόβλημα να θυσιάσουν μια βασική χαγεκιανή αρχή ώστε να μην έρθουν σε κόντρα με τους βορειοευρωπαίους εταίρους μας, που για τους δικούς τους λόγους, είναι πρόθυμοι να συσσωρεύουν στο ελληνικό κράτος νέα δάνεια που δεν μπορούν να υποστηριχθούν (παρά να ρευστοποιήσουν τα ήδη υπάρχοντα)."

Και για ποιό λόγο οι Έλληνες φιλελεύθεροι σιωπούν όσον αφορά την ανάγκη να ρευστοποιηθούν οι χρεωκοπημένες ελληνικές τράπεζες; Εδώ, ο καθηγητής Βαρουφάκης είναι σύντομος, κοφτός και ξεκάθαρος : "Eξαιτίας της εξαιρετικά καλής σχέσης μεταξύ των λεγόμενων νεοφιλελεύθερων και των τραπεζιτών"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου