Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2012

Η καθεστωτική δημοσιογραφία του ευρώ έρχεται στα συγκαλά της (σχεδόν)


Εδώ στο "Μπλε Μήλο" έχουμε από καιρό επισημάνει το ρόλο του ευρώ στη σημερινή κρίση. (εδώ και εδώ). Το ευρώ λειτούργησε σαν "υπνωτικό χάπι" για την ελληνική (και όχι μόνο) οικονομία . Η ψευδής ασφάλεια που μας παρείχε έναντι των συναλλαγματικών κρίσεων και η ικανότητα που αποκτήσαμε να δανειζόμαστε φτηνότερα με τεχνητά χαμηλά επιτόκια , μας αποκοίμισε και ματαίωσε την ανάγκη για τις τόσο απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Χαιρόμαστε, λοιπόν, ιδιαίτερα όταν βλέπουμε πως επιφανείς δημοσιογράφοι του εκσυγχρονιστικού-ευρωλαγνικού κονσένσους αρχίζουν , δειλά δειλά, να δέχονται αυτή την ανάλυση.

Γράφει σήμερα ο Πάσχος Μανδραβέλης στην "Καθημερινή"

"Αν η Ελλάδα δεν είχε μπει στο ευρώ και μπορούσε να τυπώνει αφειδώς δραχμές, οι αγορές θα της είχαν επιτεθεί πολύ νωρίτερα. Ετσι, η διαδικασία της εσωτερικής υποτίμησης που τώρα ζούμε θα είχε γίνει νωρίτερα και από χαμηλότερο σημείο. Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να δανείζεται φθηνά· οι διορθώσεις θα ήταν διαρκείς και γι’ αυτό πιο ήπιες."

Αλλά και πριν λίγες μέρες, ο Δημήτρης Μητρόπουλος στα καθεστωτικά "Νέα":

"Ιστορικά, όταν ξεφεύγαμε στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, οι αγορές μάς έπαιρναν με το κανόνι. Η πίεση στη δραχμή έφερε το πρόγραμμα σταθεροποίησης του 1985-86 ή ανάγκασε την Αθήνα να βάλει σε ίσιο δρόμο τα δημοσιονομικά το 1995-96. Απλώς, η συμμετοχή στην ευρωζώνη και τα χαμηλά επιτόκια διεθνώς είχαν ως αποτέλεσμα να μην έχει συνέπειες η εκτίναξη των ελλειμμάτων πριν και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Ο λογαριασμός ήρθε όλος μαζί στο τέλος του 2008."

Βέβαια, μη φανταστείτε πως αυτά τα συμπεράσματα κλονίζουν στο ελάχιστο την απόλυτη πίστη τους στη θρησκεία του ευρώ. H Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ μέχρι τη Δευτέρα Παρουσία (τουλάχιστον). Αλλά, που θα πάει, κάποια στιγμή θα το δούμε κι αυτό. Δεν μπορείς να αγνοείς για πολύ καιρό την πραγματικότητα. Εξάλλου οι "εκσυγχρονιστές" μας δεν φημίζονται για τη διορατικότητα και τη σταθερότητα των απόψεων τους . Μιλάμε για τους ίδιους ανθρώπους που μέχρι πριν λίγους μήνες θεωρούσαν το ελληνικό χρέος διαχειρίσιμο και μας έλεγαν πως ενδεχόμενο "κούρεμα" ισοδυναμεί με τη νέα Μικρασιατική Καταστροφή ενω σήμερα πλέκουν εγκώμια στον Παπαδήμο επειδή πέτυχε αυτό ακριβώς το επάρατο "κούρεμα"...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου