Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2012

Όταν ο Γιάνης Βαρουφάκης καταλαβαίνει τον φιλελευθερισμό καλύτερα από τους Έλληνες φιλελεύθερουςΟι Έλληνες φιλελεύθεροι αρέσκονται να αποκαλούν τον καθηγητή Βαρουφάκη με το προσωνύμιο "Μπαρουφάκης", όμως φαίνεται πως ο γνωστός καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών καταλαβαίνει πολύ καλύτερα τον φιλελευθερισμό από τους υποτιθέμενους θιασώτες του . Σε πρόσφατη ομιλία του είπε, μεταξύ άλλων :

"Ακούμε θιασώτες της αγοράς, οι οποίοι μιλάνε γιὰ τις διαρθρωτικὲς αλλαγὲς που χρειάζονται, για τὴν κατάργηση ενὸς μεγάλου κομματιού του δημόσιου τομέα, μπλά, μπλά, μπλά, μπλά, νὰ είναι υπὲρ του δανεισμού, στο πλαίσιο του Μνημονίου, απ’ την Ευρωπαϊκὴ Ἕνωση. Αυτὸ ο Hayek θα ‘ξυνε το κεφάλι του αν το άκουγε, που ἤτανε ὁ γκουροὺ υποτίθεται αυτών των νεοφιλελεύθερων, ο οποίος πίστευε ότι ο πτωχευμένος πρέπει να πτωχεύσει – τελείωσε. Το να χρηματοδοτείς απὸ δημόσιους πόρους τον πτωχευμένο ήταν η μεγαλύτερη αμαρτία για τὸν Hayek, που υποτίθεται ὅτι είναι ο γκουροὺ του κυρίου Μάνου, της κυρίας Ξαφά… Εδώ στὴν Ελλάδα έχουμε τη διεθνή πρωτοτυπία, οι νεοφιλελεύθεροι, οι θιασώτες τὴς αγοράς, να θέλουνε τεράστιο δανεισμὸ των πτωχευμένων, του πτωχευμένου Δημοσίου. Πουθενὰ στον κόσμο αυτὸ δεν τό ‘χω ξαναδεί."

Πόσο δίκιο έχει ο καθηγητής Βαρουφάκης! Τα τελευταία δύο χρόνια, οι Έλληνες φιλελεύθεροι, στο όνομα ενός κακώς εννοούμενου πραγματισμού ή απλά λόγω ιδεολογικής αμορφωσιάς , υποστήριξαν με πάθος το ,κεϋνσιανής εμπνεύσεως και φιλοσοφίας, πακέτο στήριξης της Ελλάδας και έτσι έγιναν απολογητές των χειρότερων πολιτικών της καθεστωτικής σοσιαλδημοκρατίας. Το μόνο που κατάφεραν ταυτιζόμενοι με αυτή την αποτυχημένη, λαομίσητη πολιτική ήταν να απαξιώσουν τον φιλελευθερισμό στα μάτια των Ελλήνων για τα επόμενα πενήντα χρόνια , και μάλιστα- και αυτή είναι η παγκόσμια πρωτοτυπία!- για να στηρίξουν θέσεις που καμιά σχέση δεν έχουν με την ιδεολογία τους. Αναρωτιέμαι ποιοί είναι τελικά οι πραγματικοί "Μπαρουφάκηδες"...

[Διαβάστε επίσης "Ο καθηγητής Βαρουφάκης και οι Έλληνες φιλελεύθεροι"]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου