Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2013

Ανασκόπηση Facebook #3Mega, Βουλή, Σαμαράς, Γαβαλάς, Χάγιεκ, Μις Βενεζουέλα.
«Σκέψου τώρα να μην υπήρχε το ίντερνετ. Και να μάθαινες τί συμβαίνει από το Mega.»

- Νικόλαος Βαρκάκης, 13/11/13Για Σαμαρά

«Θέλει να βγει στις αγορές, να δανείζεται για να διορίζει.»

- Ηλίας Παπαδάτος, 11/11/13
«O Τσίπρας έκανε "αστειάκι" με το βάρος του Βενιζέλου και ο Σαμαράς είπε στον αρχηγό της αντιπολίτευσης "δεν σας κοιτάζω για να μην γελάσω". Η κυρία Μακρή των Ανεξελ αποκάλεσε "φασιστάκο" τον Άδωνι Γεωργιάδη... Δικαίωμα να ευτελίζουν τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς έχουν μόνο τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου... όχι η Χ.Α.»

- Άκης Κελέσης, 11/11/13
«Μις υφήλιος η Μις Βενεζουέλα, της έδωσαν δώρο χαρτιά υγείας»

- Libertarian ERooster, 10/11/13
Λάκης Γαβαλάς: Οι τσιγγάνοι μου τα έκλεψαν όλα

«Εγκληματική αδράνεια του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) ! Πέρασαν τόσες μέρες από τις ανατριχιαστικές αυτές δήλωσεις και ο κύριος Δημητράς δεν έχει καταθέσει ακόμη μήνυση στον γνωστό χρυσαυγίτη Λάκη Γαβαλά για ρατσιστικό λόγο και παραβίαση της αντιρατσιστικής νομοθεσίας.
Οι προοδευτικοί χρήστες του fb απαιτούμε : Ο Γαβαλάς ξανά στην μπουζού! Ο φασισμός και ο ρατσισμός δεν θα περάσουν !»

- Τηλέμαχος Χορμοβίτης, 13/11/13
Για το βιβλίο Δρόμος προς την Δουλεία

«Ίσως ένα από τα σημαντικότερα έργα του 20ου αιώνα εκδόθηκε (για 2η φορά - η πρώτη έκδοση ήταν εξαντλημένη) στα ελληνικά! Καλό διάβασμα

- Αλέξανδρος Σκούρας, 12/11/13
Συνέχεια

Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2013

Οι αντιφρονούντες θα τιμωρούνταιΜια πρώτη γεύση για το τι σημαίνουν οι νόμοι λογοκρισίας που θα περάσει η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ του κ. Σαμαρά πήραν τέσσερις πολίτες της Κεφαλλονιάς που τόλμησαν να εκφράσουν την αντίθεσή τους σε μια απόφαση ορισμένων δημοτικών συμβούλων.

Όλα άρχισαν όταν κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι είχαν την φαεινή ιδέα να εγκαταστήσουν Ρομά στην βίλα Αντύπα στην Παλική Κεφαλλονιάς. Προσπάθησαν να περάσουν την απόφαση με συνοπτικές διαδικασίες και εκτός ημερησίας διατάξεως. Όπως ήταν αναμενόμενο η απόφαση προκάλεσε αντιδράσεις. Τέσσερις πολίτες νόμιζαν ότι είχαν το δικαίωμα να εκφράσουν την αντίθετη γνώμη τους - στην νέα πολυπολιτισμική Ελλάδα έκαναν λάθος.

Η ακροαριστερή οργάνωση με την χαριτωμένη επωνυμία Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) τους έκανε μήνυση. Σύμφωνα με το σκεπτικό της ακροαριστερής ΕΠΣΕ «σειρά ρατσιστικών δημοσιευμάτων της 27 και 28 Οκτωβρίου 2013 σε βάρος Ρομά που παραβιάζουν το Ν.927/79 και το Ν. 3304/2005 και αιτούμεθα να σχηματίσετε δικογραφία προκειμένου τελικά να παραπεμφθούν σε δίκη τα άτομα που δημοσίευσαν ρατσιστικές απόψεις με τις οποίες εναντιώνονται στην παραχώρηση από το Δήμο Κεφαλληνίας οικήματος σε πολύτεκνη οικογένεια.»

Διάβασα τα κείμενα που κατέδωσε στις αρχές αυτή η οργάνωση και σε αυτά βρήκα πλήθος ρατσιστικών εκφράσεων και λόγων. Όπως, «Σαν Δημοτική Σύμβουλος προερχόμενη από την περιοχή της Παλικής, σας γνωρίζω ότι είμαι κάθετα αντίθετη στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου», ή άλλο «Πληροφορηθήκαμε ότι με πραξικοπηματικό τρόπο, ελήφθη απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο σας για την παραχώρηση της Βίλας «Αθηνάς Αντύπα» στους Ρομα», ή «Κύριοι, φροντίστε άμεσα να βρείτε λύση για το πρόβλημα που δημιουργήσατε στην «απομονωμένη» περιοχή.»

Η γελοιότητα του περιεχομένου της μήνυσης όμως δεν θα πρέπει να μας αποσπά την προσοχή από το το γεγονός της όλο και αυξανόμενης ποινικοποίησης του πολιτικού λόγου, σιγά σιγά βέβαια για να το συνηθίσουμε. Πλέον δηλώσεις χωρίς ρατσιστικό περιεχόμενο δεν είναι ασφαλείς. Στην συγκεκριμένη υπόθεση ο δικαστής θα αναλάβει να τεκμηριώσει και οι κατηγορούμενοι θα υποχρεωθούν να λογοδοτήσουν στο κράτος για το ποια ήταν τα κίνητρα τους για τις παραπάνω δηλώσεις. Το ότι το δικαστήριο θα αναλάβει να εξετάσει τον εσωτερικό μας κόσμο, σκέψεις που δεν είναι καν δημόσιες, ότι η κρατικοποίηση επεκτείνεται σε αυτό που λέμε ιδιωτική σφαίρα του ατόμου είναι μια μεγάλη και ουσιαστική υποχώρηση στα δικαιώματα του ατόμου.

Για να δούμε πόσο ακραία είναι αυτά τα νομοθετήματα λογοκρισίας, φαντασθείτε τι είδος ανθρώπου πρέπει να είναι κάποιος που εθελοντικά ρουφιανεύει στο κράτος συμπολίτες του, μόνο και μόνο επειδή οι απόψεις τους δεν του είναι αρεστές. Γράφει στον εισαγγελέα το ακροαριστερό ΕΠΣΕ «Είμαστε στη διάθεσή σας να καταθέσουμε κατά την προκαταρκτική εξέταση και κατά τη δίκη που ελπίζουμε πως θα γίνει.» Πόσο χαμηλά πρέπει να βρίσκεσαι, ηθικά και ψυχικά, για να οργανώνεις το νομικό λιντσάρισμα των συνανθρώπων σου. Η ποιότητα του νόμου φαίνεται στην ποιότητα των ανθρώπων που είναι αναγκαίοι για την εφαρμογή του.
Συνέχεια

Κυριακή, 10 Νοεμβρίου 2013

Τι μπορεί να μας διδάξει το Μπακού

Είναι άπειρος ο αριθμός διεθνών εμπειριών που αποδεικνύουν πως η επιλογή πολιτικών ελεύθερης οικονομίας της αγοράς οδηγούν τις χώρες σε ταχεία ανάπτυξη και ευρύτατη ευημερία. Εν τούτοις ο ελληνικός δημόσιος διάλογος επιμένει σε πολιτικές ευρύτατων παρεμβάσεων στην οικονομία, εκ των άνω αναδιανομής εισοδημάτων και παροχών δημόσιων πόρων για εξασφάλιση ανάπτυξης και βελτίωσης των λαικών εισοδημάτων.

Η καθημερινότητα συνεχώς διαψεύδει αυτές τις προσδοκίες. Η κοινωνία όμως επιμένει. Και η στροφή ακόμη προς την φασιστική δεξιά εμπεριέχει ελπίδες σε σοσιαλιστικά σχήματα. Καθώς και οι ακραίοι αυτοί αυτοαποκαλούνται εθνικοσοσιαλιστές και προπαγανδίζουν βίαιες παρεμβάσεις κατά των ελεύθερων αγορών και της ανεξέλεγκτης επιχειρηματικής δράσης. Οπου υιοθετήθηκαν πρωτοβουλίες μεγάλων κρατικών παρεμβάσεων και ανεξέλεγκτων δημοσίων παροχών το τελικό αποτέλεσμα σχεδόν πάντα υπήρξε παρακμή και οικονομική και κοινωνική καταστροφή.

Στην Ελλάδα την ανεμελιά και την ικανοποίηση των αρχικών Πασοκικών ημερών ακολούθησε η τραγωδία της τελικής οικονομικής κατάρρευσης. Στην Κύπρο, οι αλόγιστες παροχές της τελευταίας κομμουνιστικογενούς πολιτικής ηγεσίας οδήγησαν στην διάλυση μιας εύρωστης μέχρι τότε οικονομίας. Στην Αργεντινή, οι σοσιαλιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Κίρτσνερ οδήγησαν μια οικονομία, που είχε αρχίσει να ανακάμπτει από τον τυφώνα της διάλυσης – λόγω μεγάλων φορολογικών τότε παρεμβάσεων, στον δρόμο και πάλι της παρακμής και των αδιεξόδων. Πότε, επι τέλους, θα μάθουν οι πολιτικοί πως οι μεγάλοι φόροι και οι γενναιόδωρες παροχές δεν αποτελούν συνταγή επιτυχίας αλλά περισσότερο πιστοποιητικό καταστροφής;

Τελευταία, τα παραδείγματα της Ινδίας αλλά και ιδιαίτερα του Αζερμπαιτζάν αποδεικνύουν πως δεν υπάρχει παρά μοναχά ένας δρόμος προς την επιτυχία. Η επιλογή δηλαδή άδολων πολιτικών οικονομίας της αγοράς. Το τελευταίο βιβλίο των καθηγητών στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο Jagdish Bhagwati και Arvind Panagariya, Why Growth Matters: How Economic Growth in India Reduced Poverty and the Lessons for Other Developing Countries (2013) ξεκαθαρίζει με αδιάσειστα στοιχεία πως η επιτυχία της Ινδίας και η κατρακύλα άλλων οικονομιών οφείλεται αποκλειστικά σχεδόν στην υιοθέτηση από αυτήν πολιτικών μικρότερου δημόσιου τομέα και απελευθερωμένων εθνικών αγορών.

Στο Αζερμπαιτζάν επίσης, ο Πρόεδρος Αλίεφ, μιλώντας στο Διεθνές Αθρωπιστικό Συνέδριο που έγινε πρόσφατα στο Μπακού, δεν έκρυψε πως η επιτυχία της χώρας του (ταχύτερα αναπτυσσόμενη σήμερα οικονομία της γής) οφείλεται ακριβώς στην επιλογή που ακολούθησε, να υιοθετήσει πολιτικές ελεύθερης αγοράς. Και να επενδύσει βέβαια στην παιδεία – στον ανθρώπινο παράγοντα. Στο ίδιο χρονικό διάστημα που η Κύπρος οδηγήθηκε με επεκτατικά δημοσιονομικά μέτρα στην κατάρρευση και τα αδιέξοδα ενώ στην Ελλάδα ανδρώθηκε το φυλετικό μίσος και η πολιτική υποστήριξη προς τα άκρα, το Αζερμπαιτζάν μείωσε την φτώχια 5 φορές, κατά 500% δηλ., ενώ η ανοχή και η ειρηνική συγκατοίκηση πολλών εθνοτήτων εξελίσσεται με εντυπωσιακή ομαλότητα. Ακόμα και Αρμένιοι ζούν εκεί ειρηνικά, παρά το γνωστό πρόβλημα εισβολής και κατοχής στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Τον πρώην Πρόεδρο της Αργεντινής Ντε Λα Ρούα, που είχε προεδρεύσει της οικονομικής καταστροφής, κανείς δεν τον άκουσε όταν μιλώντας στην Τηλεόραση του Σκάι είχε προειδοποιήσει για τα αρνητικά επακόλουθα της μεγάλης φορολογίας. Το μήνυμα από το Μπακού του Αζερμπαιτζάν, που είναι πολύ κοντύτερα, δεν μπορούμε να το συλλάβουμε;
Συνέχεια