Σάββατο, 30 Νοεμβρίου 2013

Η γεωοικονομική διάσταση της συμφωνίας με το Ιράν

Πολλά φαίνεται να αλλάζουν με την πρόσφατη συμφωνία για τα πυρηνικά με το Ιράν. Είναι φανερό πως πολλά δεδομένα που ίσχυαν στις πολιτικές εξελίξεις της Μέσης Ανατολής αρχίζουν να ανατρέπονται.

Το ζήτημα δεν είναι απλά και μόνο τα πυρηνικά του Ιράν. Που δεν υπάρχει αμφιβολία πως σαν συμφωνία βρίσκεται ακόμη σε πολύ πρώιμα στάδια. Η ουσία των εξελίξεων έχει σαν εκκίνηση την ανακάλυψη από τις Ηνωμένες Πολιτείες της δυνατότητας αυτόνομης ενεργειακής επάρκειας μέσω φυσικού αερίου και πετρελαίου από σχιστόλιθους και αμμώδεις περιοχές. Εκτοτε οι ΗΠΑ άρχισαν να δείχνουν μια σαφή αποστασιοποίηση από τις παραδοσιακές δεσμεύσεις και τοποθετήσεις τους στον χώρο και πιο ανεξάρτητα να κινούνται περισσότερο ορθολογικά με βάση τις εξελίξεις στην περιοχή.

Αυτό που άρχισε να αλλάζει δεν ήταν τόσο η στάση των ΗΠΑ απέναντι στο Ιράν. Περισσότερο σημαντική ήταν η σταδιακή μεταβολή της Αμερικανικής στάσης απέναντι στις εξελίξεις στον Αραβικό χώρο και στο Ισραήλ. Εξαιρετικά σημαντικές υπήρξαν οι τοποθετήσεις των αμερικανών επισήμων σε σχέση με τα γενόμενα στην Αίγυπτο και τις εξελίξεις στην Συρία. Αντίθετα με τις προσδοκίες παραδοσιακών τους συμμάχων στην περιοχή (Σαουδική Αραβία, Ιορδανία και Ισραήλ) οι ΗΠΑ δεν ενθουσιάσθηκαν ούτε και υποστήριξαν την επέμβαση των στρατιωτικών στην Αίγυπτο αλλά απέφυγαν και την ευθεία ανάμιξή τους στον εμφύλιο της Συρίας (πρώτη ήττα του ισραηλινού lobby στην Αμερική).

Είναι φανερό πως οι ΗΠΑ συνειδητοποίησαν πως κάτω από τον μπαμπούλα του πετρελαικού εκφοβισμού – με προέλευση κυρίως την Σαουδική Αραβία και κάποιες άλλες χώρες του Κόλπου – είχαν εξαναγκασθεί σε πολιτικές στήριξης των ακραίων σουνιτών ισλαμιστών. Ουσιαστικά, οι ΗΠΑ είχαν επανειλημμένα οδηγηθεί σε πολιτικές που υποβοηθούσαν τις αντικειμενικές επιδιώξεις των μουσουλμάνων Βαχάμπις από την Σαουδική Αραβία που τελικά κατέληγαν σε κινήσεις υπονόμευσης των δικών τους, των αμερικανικών δηλαδή συμφερόντων. Πιό πρόσφατο παράδειγμα υπήρξε η επέμβαση στην Λιβύη. Παλιότερα το ίδιο σενάριο επαναλήφθηκε στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ (αρχικά, όταν εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους οι Σιίτες επί Σαντάμ Χουσείν), στο Λίβανο με την σύγκρουση με την Χετζμπολάχ, στην Βοσνία και το Κόσοβο (αν και εκεί οι ντόπιοι μουσουλμάνοι απέβαλαν τελικά τις διδασκαλίες του Βαχαμπισμού), στην Τσετσενία ενάντια στους Ρώσους, και στην Κίνα (περιοχή Ζινζιάνγκ) κόντρα στους Κινέζους Χάν. Οι ΗΠΑ πολεμούσαν την Αλ Καέντα εξυπηρετώντας όμως τους αντικειμενικούς της στόχους.

Οι αλλαγές στην πολιτική αρχιτεκτονική της περιοχής φαίνεται ξεκάθαρα από την αυξημένη παρουσία και την ενίσχυση των δυνατοτήτων των πάλαι ποτέ Σιιτικών μειονοτήτων στην περιφέρεια αυτή της γής. Υπάρχουν τώρα πλέον Σιιτικές πλειοψηφίες η ομάδες που ελέγχουν τις κυβερνήσεις του Ιράν, του Ιράκ και της Συρίας ενώ ασκούν πλέον σημαντική επιρροή στο Λίβανο, στο Πακιστάν, έχουν πολιτική δύναμη στο Αφγανιστάν κι’ έχουν πάψει να βρίσκονται στο περιθώριο στα Εμιράτα και σε περιοχές της Βόρειας Αφρικής (Μαγκρέμπ). Εύλογα η εξέλιξη αυτή ανησυχεί την φανατικά Σουνιτική Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία (ο βασιλιάς Αμπντάλα πρόσφατα σημείωσε πως «δημιουργείται ένα Σιιτικό τόξο στην περιοχή») κάποιες μειονοτικές κυβερνήσεις στον Κόλπο (Μπαχρέιν, Υεμένη) και βέβαια το Ισραήλ. Που ποτέ δεν θα επιθυμούσε σταθεροποίηση στους Αραβικούς κύκλους και νομιμοποίηση των Σιιτών του Ιράν.

Οι Αμερικανοί όμως είναι υποχρεωμένοι να πορεύονται με βάση τα γενικότερα συμφέροντα της Δύσης και βέβαια τα δικά τους. Στον τομέα της ενέργειας οι ισορροπίες φαίνονται να αλλάζουν. Ιράκ και Ιράν παράγουν μεγάλες ποσότητες πετρελαίου που, κάτω από προυποθέσεις, μπορεί να εξισορροπήσει τις εξαγωγές της Σαουδικής Αραβίας (τα αποθέματα της οποίας πάντα κρατούνται στο σκοτάδι) – κυρίως αν υπολογίσει κάποιος πως οι ΗΠΑ εφέτος θα παράγουν περισσότερο πετρέλαιο από την Ρωσική Ομοσπονδία και περίπου ίδιο με το Κουβέιτ. Αν και οι ποσότητες που θα μπούν στις διεθνείς αγορές από το Ιράν δεν θα είναι ακόμη μεγάλες, εν τούτοις η απομάκρυνση κάποιας σύγκρουσης εκτονώνει τις εντάσεις και οι τιμές θα κινηθούν προς τα κάτω. Να σημειώσουμε πως οι εξελίξεις προκαλούν οικονομική αναταραχή στη Σαουδική Αραβία και στις άλλες χώρες του Κόλπου μια και οι πιέσεις πλέον για τις τιμές του πετρελαίου θα είναι προς τα κάτω και οι δυνατότητες διεθνών παρεμβάσεων για τις χώρες αυτές μειώνονται.

Κοντολογίς, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και τα μεταβαλλόμενα δεδομένα σημαντικά. Η Σαουδική Αραβία αισθάνεται για πρώτη φορά πως η ομπρέλα των ΗΠΑ έχει αρχίσει να αποσύρεται. Παρά το γεγονός πως οι ακραίοι ισλαμιστές είχαν πάντοτε τουλάχιστον έμμεση σαουδαραβική στήριξη (από τους 19 τρομοκράτες της 11ης Σεπτεμβρίου, οι 15 ήσαν σαουδάραβες!) οι ΗΠΑ λόγω πιέσεων και ισχύος πετρελαικών εταιριών δεν είχαν ποτέ εκφράσει υποψία η επίσημη δυσαρέσκεια. Τώρα όμως τα πράγματα δείχνουν να αλλάζουν. Η ισχύς των Σιιτών προσφέρει στις ΗΠΑ σημαντική εξασφάλιση για ομαλότητα στην Μέση Ανατολή και η Ρωσία – που είχε πάντοτε καλύτερη σχέση μαζί τους – συμβάλλει σε αυτή την εξισορρόπηση. Η Σαουδική Αραβία ανησυχεί λόγω περικύκλωσης από ένα Σιιτικό Ιράκ και ένα ενισχυμένο με διεθνή πλέον αναγνώριση Ιράν. Που θα οδηγήσει σε πιέσεις για σεβασμό των δικαιωμάτων των δικών της Σιιτικών πληθυσμών που βρίσκονται στην ανατολική πλευρά της χώρας - κοντά στα κύρια πετρελαικά της πεδία. Κι επίσης θα οδηγήσει σε πολιτική ενίσχυση των Σιιτικών πληθυσμών που βρίσκονται στο Μπαχρέιν, την Υεμένη, το Ομάν και τα Εμιράτα

Ο ρόλος της Ελλάδας σε αυτές τις εξελίξεις γίνεται ιδιαίτερα λεπτός και ευαίσθητος. Κακώς απείχαμε από κάθε εξέλιξη στην Αίγυπτο και την Συρία. Καλώς δεν εκτεθήκαμε για τις εξελίξεις όπως έκανε η Τουρκία. Καλό θα ήταν να μιλούσαμε περισσότερο με την Ρωσία για τις εξελίξεις. Καλύτερο θα ήταν να είχαμε καλλιεργήσει στενότερες σχέσεις με το Ιράν και θέλουν μεγάλη προσοχή οι σχέσεις μας με το Ισραήλ. Λόγω εξελίξεων με το Ιράν και επειδή η Τουρκία, παρά τις φαινομενικά κακές σχέσεις με το Τελ Αβίβ, κινείται εχθρικά απέναντι στο καθεστώς (φιλοΣιιτικό και φιλοΙράν) Ασσάντ στη Συρία, το Ισραήλ δεν θα διστάσει να την προσεγγίσει - τουλάχιστον επιχειρηματικά. Με αυτό εννοώ πως το όποιο αέριο βγεί από την Μεσόγειο γύρω από την Κύπρο και το Ισραήλ είναι πιθανότατο να περάσει με αγωγούς από την Τουρκία παρά μέσω της Ελλάδας. Οι πληροφορίες για ψύχρανση Αθηνών και Λευκωσίας δεν είναι ανακριβείς. Η κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού αερίου μέχρι την Ελλάδα (κι από εκεί στην Ευρώπη) είναι πανάκριβη. Ευκολότερη είναι η τράμπα αερίου μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας και εξαγωγών της Κύπρου προς το Ισραήλ. Και αυτό κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει. Αυτό που θα μπορούσε η Ελλάδα να εκμεταλλευθεί με την προσέγγιση με το Ιράν είναι η αναβίωση ενός παλιού σχεδίου για μετατροπή των λιμανιών μας σε κέντρα μεταφόρτωσης και χώρους αποθήκευσης του νόμιμου πιά Ιρανικού πετρελαίου. Οι προκλήσεις τώρα αρχίζουν…
Συνέχεια

Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2013

Ανασκόπηση Facebook #5


Φόροι, Κωνσταντίνος Κολοκοτρώνης, Τράπεζες αίματος, γραφειοκρατία.
«Να πει κάποιος στον κύριο Θεοχάρη πως γενικά δεν υπάρχουν φιλελεύθεροι φόροι. Εκτός αν τους πληρώνουμε εθελοντικά.»

- Άκης Κελέσης, 27/11/13


«Αν σήμερα ζούσαν ο Κωνσταντίνος Κολοκοτρώνης, ο Μπάμπης Καραϊσκάκης, ο Παλαιών Τριπόλεων Ελβετός και ο Βαλές Φερραίος, θα ψηφίζαν όλοι ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ.»

- Δημήτρης Βερδελής, 28/11/13«Τόσες δεκαετίες παρακμιακής δημόσιας παιδείας και ακόμα δεν έχουμε βάλει μυαλό. Ελπίζουμε στο θαύμα. Στο καλό κράτος.»

- Οδυσσέας Θεοφάνης, 24/11/13


«Ερώτηση: γιατί ο Μαντέλης με 450.000€ από την Siemens οδηγείται στο δικαστήριο, ενώ ο Τσουκάτος με 5 εκ. ευρώ αγνοείται; Γιατί ο πρώτος φίλοι μου τα παντελόνιασε, ενώ ο Τσουκάτος τα πήγε στο κόμμα, στο ΠΑΣΟΚ, με πρωθυπουργό τον "Ευρωπαίο" Σημίτη. Τι δεν καταλαβαίνεις;»

- Χρήστος Χαρίτος, 24/11/13


«Αγαπητέ κ. Αντ. Σαμαρα επειδή πολύ φοβάμαι ότι οι αρμόδιοι σύμβουλοι σας δεν σας ενημερώνουν επαρκώς θα μου επιτρέψετε να απευθυνθώ στη λογική και την πολιτική σας ευφυΐα. Σύμφωνα με τους δικούς σας νόμους όσοι χρωστούν άνω των 5 χιλ. ευρώ στην εφορία κι άνω των 20 χιλ. ευρώ στον ΟΑΕΕ αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις κι είναι παράνομοι. Οι συμπολίτες μας που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία φθάνουν σήμερα στο 1 εκατ και μέσα στο επόμενο εξάμηνο εκτιμάται ότι θα έχουν ξεπεράσει το 1,5 εκατ. Δεν υπάρχει άλλη περίπτωση παγκοσμίως που το 25% του ενεργού πληθυσμού να βρίσκεται υπό καθεστώς συνεχούς απειλής ποινικής διώξεως και να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να βρεθεί στο αυτόφωρο ένα πάσα στιγμή.»

«Ακόμα κι από ένα τυχαίο έλεγχο της τροχαίας μπορεί να συλληφθεί ένας οφειλέτης και να οδηγηθεί στο αυτόφωρο. Είμαι βέβαιος ότι δεν το γνωρίζετε η δεν το έχετε συνειδητοποιήσει. Διότι άλλως είμαι βέβαιος ότι θα παρεμβαίνετε για να απαλλάξετε την κοινωνία από αυτό τον παράλογο βραχνά. Κι είμαι βέβαιος ότι δεν θέλετε να μείνετε στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός που κατέστησε παράνομους το 25% του πληθυσμού, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ άλλοτε στην Ελλάδα. Ούτε στη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου ούτε στη δικτατορία των συνταγματαρχών»

- Γιάννης Λοβέρδος, 27/11/13
«Άκου να δεις! H Ισραηλίτικη Κοινότητα Αθηνών έχει δημιουργήσει μια τράπεζα αίματος, διαθέσιμη για χρήση ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ! Και εγώ που νόμιζα πως μόνο η Χρυσή Αυγή ήταν ικανή για τέτοιο ...ξεδιάντροπο ρατσισμό! Περιμένω , από στιγμή σε στιγμή, πύρινα άρθρα εναντίον της Ισραηλιτικής Κοινότητας από την Ξένια Κουναλάκη και τους επαγγελματίες αντιρατσιστές του protagon και βέβαια την απαραίτητη μήνυση από το ΕΠΣΕ και τον Παναγιώτη Δημητρά.

«Για να μιλήσουμε σοβαρά. Σε όλες τις εποχές, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης , οι περισσότεροι άνθρωποι θα βοηθήσουν πιο εύκολα αυτούς που τους μοιάζουν , αυτούς που μοιράζονται τον ίδιο τόπο καταγωγής, την ίδια εθνικότητα, την ίδια γλώσσα, την ίδια θρησκεία κοκ. Έτσι είναι η ανθρώπινη φύση και δεν υπάρχει τίποτε κακό σε αυτό. Οι μικροί Στάλιν της "πολιτικής ορθότητας", που, σαν τους ιδεολογικούς τους προγόνους , θέλουν να αλλάξουν την ανθρώπινη φύση , έχουν βαφτίσει αυτή την τόσο φυσική τάση ρατσισμό και θέλουν να χρησιμοποιήσουν το κράτος για να την απαγορεύσουν.

«Όμως, όπως η Ισραηλίτικη Κοινότητα έχει κάθε δικαίωμα να διαθέτει την Τράπεζα Αίματος σε ομόθρησκους , έτσι και η Χρυσή Αυγή έχει το δικαίωμα να διοργανώνει συσσίτια ή αιμοδοσίες που απευθύνονται μόνο σε Έλληνες , το σωματείο κωφαλάλων να βοηθάει μόνο κωφαλάλους και η "Ένωση για τα Δικαιώματα των Αλλήθωρων Ομοφυλόφιλων" μόνο αλλήθωρους ομοφυλόφιλους . Γιατί σε μια ελεύθερη κοινωνία , και όχι στα γκούλαγκ της πολιτικής ορθότητας, καθένας από μας είναι ελεύθερος να κατευθύνει την φιλανθρωπική του δράση εκεί όπου αυτός επιθυμεί και όχι εκεί που θα του επιβάλλει το κράτος.»

- Τηλέμαχος Χορμοβίτης, 26/11/13
«Να δουλεύεις στο εθνικό ταμείο βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης και να προσπαθείς να πείσεις πως παράγεις έργο!»

- Άκης Κελέσης, 24/11/13

Συνέχεια

Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2013

Νόμος παραγγελιά Μπόμπολα-Ψυχάρη


Ως αν η Ελλάδα να είναι μια τριτοκοσμική χώρα, οι δύο μεγάλοι εκδότες υπαγορεύουν στην κυβέρνηση τι νομοσχέδια θα περάσει από στο κοινοβούλιο.

Δεν είναι μόνο οι “κυβερνώντες” για τους οποίους οι δύο μεγαλοεκδότες αισθάνονται ότι είναι του χεριού τους, το ίδιο νομίζουν και για τους αναγνώστες και τηλεθεατές τους. Για παράδειγμα την Πέμπτη στα Νέα του κ. Ψυχάρη στο διαδίκτυο υπήρχαν δύο ειδήσεις. Η μια για είχε τίτλο: «Ειδικός φρουρός συνελήφθη για ληστείες δε βάρος αλλοδαπών». Η άλλη είδηση «Άγριο έγκλημα στην Ομόνοια: Ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου 28χρονο που ζητούσε τα δεδουλευμένα φίλης του.»

Στην πρώτη είδηση φαίνεται ότι ήταν αναγκαίο να μάθουμε την εθνικότητα του θύτη, που είναι Έλληνας, και το γεγονός ότι τα θύματα ήταν αλλοδαποί. Στην δεύτερη περίπτωση, που είναι και μάλιστα φόνος, διαβάζοντας όλο το ρεπορτάζ μαθαίνουμε μόνο ότι το θύμα είναι ένας 28χρονος και ο θύτης ένας 39χρονος. Θα πρέπει να βρείτε την ίδια είδηση σε άλλα ΜΜΕ για να μάθετε ότι το θύμα ήταν Έλληνας και ο θύτης Τσετσένος. Κάποιος νέος κανόνας δημοσιογραφικής δεοντολογίας στα Νέα επιτρέπει να γνωρίζουμε την εθνική ταυτότητα του θύματος όταν είναι αλλοδαπός και του θύτη όταν είναι Έλληνας αλλά όχι το αντίστροφο.

Βέβαια στην μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων το θύμα είναι Έλληνας και ο θύτης αλλοδαπός. Όπως στην περίπτωση της 16χρονης Μυρτώς, που πρόσφατα βγήκαν στην δημοσιότητα φωτογραφίες της με το πριν και το μετά από την απόπειρα ανθρωποκτονίας του Πακιστανού, ή στην περίπτωση του Ιρανού που μαχαίρωσε την δικαστική υπάλληλο και ο οποίος είχε ήδη δύο καταδίκες στο παρελθόν, αλλά η ευγνωμονούσα Ελλάδα συνέχιζε να τον φιλοξενεί. Από αυτές και άλλες περιπτώσεις οι κύριοι Μπόμπολας και Ψυχάρης μέσω των ΜΜΕ (Mega, Έθνος, Νέα, Βήμα) τους μας “ενημερώνουν” ότι πρέπει να τις αποδεχτούμε κάτι ως συμβάντα της φύσης, τα οποία είναι αναπόφευκτα στην καλύτερη περίπτωση ή αποτέλεσμα του ότι δεν κάνουμε αρκετά για να ενταχθούν οι μετανάστες στην ελληνική κοινωνία. Τίποτα από όλα αυτά τα καθημερινά γεγονότα βίας δεν θα πρέπει να μας δημιουργήσει έστω και την παραμικρή αμφιβολία ότι η πολιτική των ανοιχτών συνόρων που εφαρμόζει η κυβέρνηση είναι λανθασμένη.

Σε αυτό το πλαίσιο οι κύριοι Μπόμπολας και Ψυχάρης έχουν κάνει ότι είναι δυνατόν για να περάσει η κυβέρνηση Σαμαρά το νόμο λογοκρισίας που έχει ήδη έρθει στην Βουλή. Προεκλογικά αλλά και για ένα διάστημα μετεκλογικά, ο κ. Σαμαράς και η ΝΔ ήταν αντίθετοι σε μια τέτοια εξέλιξη. Εξάλλου, η ΝΔ ως ένα αστικό κόμμα θεωρητικά δεν θα μπορούσε να ψηφίζει νόμους λογοκρισίας. Αλλά η πίεση των μεγαλοεκδοτών φάνηκε πολύ μεγάλη για την κατά τα άλλα “μεγάλη φιλελεύθερη” παράταξη. Πολλά μπορούν να αλλάξουν σε αυτό τον τόπο, εκτός από το γεγονός ότι οι μεγάλοι κρατικοδίαιτοι εκδότες αναλαμβάνουν να νομοθετούν ως αν Ελλάδα είναι μια τριτοκοσμική μπανανία.

Τα καλά νέα για το τι σημαίνουν αυτοί οι νόμοι λογοκρισίας ήρθαν αυτή την εβδομάδα από την Δανία. Εκεί η «Ιρανικής καταγωγής εικαστικός από τη Δανία καταδικάστηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Κοπεγχάγης για δηλώσεις που έκανε κατά των μουσουλμάνων ανδρών. Η Firoozeh Bazrafkan χρεώθηκε με ρατσισμό, επειδή σε σχόλιο της στην εφημερίδα Jyllands-Posten το Δεκέμβριο του 2011, ανέφερε ότι ήταν «πολύ πεπεισμένη ότι οι μουσουλμάνοι άνδρες σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν το Ισλάμ για να δικαιολογήσουν τη βία τους κατά των γυναικών και των παιδιών”. «Αυτό είναι, κατά την άποψή μου, το αποτέλεσμα ενός ελαττωματικού και απάνθρωπου πολιτισμού και μιας απάνθρωπης θρησκείας, της οποίας το βιβλίο, το Κοράνι, είναι πιο ανήθικο, λυπηρό και τρελό από το συνδυασμό των ιερών βιβλίων των δύο άλλων παγκόσμιων θρησκειών».

Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους μεγάλους κρατικοδίαιτους της “ενημέρωσης”, επιτέλους γινόμαστε η Δανία του νότου.
Συνέχεια