Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου 2013

Ανασκόπηση Facebook #6


Τσιγάρα, κηπουροί, φόροι, Πελεγρίνης, Άδωνις.


«Η μαζική ανυπακοή των Ελλήνων στον φασιστικό αντικαπνιστικό νόμο, είναι ένα από τα λίγα πράγματα που με κάνουν να νιώθω αισιόδοξος για το μέλλον αυτής της χώρας.»

- Τηλέμαχος Χορμοβίτης, 4.12.13
«Μόλις έμαθα από μια φίλη ότι οι κήποι του Μπάκινγχαμ χρειάζονται για την περιποίηση τους 8 κηπουρούς.... της ΕΡΤ χρειάζονταν 82!!!!!!»

- Μάρκος Νικόλαος Μαναράκης, 4.12.13
«Το success story είναι πουλί αποδημητικό. Έρχεται το καλοκαίρι και εξαφανίζεται προς άγνωστη κατεύθυνση στα μέσα του φθινοπώρου.»

- Ναπολέων Λιναρδάτος, 3.12.13
«Το ότι θα καταντούσε η νέα δημοκρατία και τα φερέφωνα της στα διαπλεγμένα ΜΜΕ να κατηγορούν τους ιδιοκτήτες ακινήτων με τον "βαρύτατο" χαρακτηρισμό πως είναι πλούσιοι - και άρα πρέπει να εξοντωθούν - δεν θα το περίμενε ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ΚΚΕ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ζούμε ιστορικές στιγμές Σταλινικής δεξιάς.»

- Ευθύμης Μαραμής, 2.12.13
«To κάλο με τον Στουρνάρα, κολοσσό της διανόησης, είναι πως ξέρει το κοινό του. Είναι βέβαιο τώρα πως δείχνοντας τον ΚΝιτη που κρύβει μέσα του όλη η Νίκαια, το Κερατσίνι, και ο Πειραιάς θα ξεχάσουν όλες τις "αγαθοεργίες" που τους έκανε η κυβέρνηση Σαμαρά και θα περιμένουν στην ούρα για την διανομή του πλεονάσματος, με τα ψηφοδέλτια της ΝΔ στο χέρι. Επίσης οι κάτοικοι Φιλοθέης, Κηφισίας, και Εκάλης θα αποδεχτούν τα σοφά λόγια του υπουργού και μόνοι τους οι αστοί θα τρέχουν στις εφορίες με εθνικές σημαίες και εικονίσματα του Αγίου Αντώνη του μη-Προδότη-Αλήτη, κτλ. να δίνουν τα υπάρχοντα και λοιπά "μάταια" στην αρχοντιά του.

Η σοφία του Υπουργού μας - Εθνικού Σταρ είναι όντως απέραντη ωσάν τον Ειρηνικό.»

- Διονύσιος Βαγγελάτος, 2.12.13«Δεν με εκπλήσσει ότι ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ευρ. Τσακαλωτος συμφωνεί με τον Στουρναρα ότι οι Έλληνες δεν φορολογούμαστε αρκετά. Πρώην κνιτες κι οι δυο, σοσιαλιστές κι οι δυο, κρατιστές κι οι δυο το μόνο που ξέρουν είναι να βάζουν φόρους, να δημευουν περιουσίες, ακίνητα και καταθέσεις για να "μας βγάλουν" από την κρίση. Γι αυτό και πείστηκαμε εμείς οι φιλελεύθεροι τον Ιούνιο 2012 να ψηφίσουμε ΝΔ. Για να μην έρθουν οι σοσιαλιστές στην εξουσία μέσω ΣΥΡΙΖΑ και μας αλλάξουν τα φώτα στους φόρους. Φεύ όμως ο Σαμαρας, που εμπιστευτήκαμε, είχε άλλη γνώμη. Κι έβαλε υπουργό Οικονομικών την Στουρναρα για να μας αλαλιασει στους φόρους. Δεν φταίει ο σοσιαλιστής Στουρναρας. Αυτό ήξερε αυτό έκανε. Ο Φιλελεύθερος Σαμαράς ευθύνεται...»

- Γιάννης Λοβέρδος, 4.12.13
«Ο Κωστάκης ο Καραμανλής απειλεί ότι δεν θα είναι υποψήφιος βουλευτής εάν συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ ο Στουρνάρας. Νομίζω ότι βρέθηκε ο μοναδικός λόγος για τον οποίο πρέπει να πολιτευτεί ο Στουρνάρας.»

- Παναγιώτης Κωστούλας, 2.12.13«στη θέση του Πελεγρίνη θα υποδυόμουν τον Νέρωνα που ήτο και αυθεντικός ποιητής-φιλόσοφος-ηθοποιός και άθρωπος των γραμμάτων...»

- Βασίλης Λιβέρης, 2.12.13«-Αυριο θα πάει ο Αδωνις στον Παπούλια
-Εχει εκπομπή ο Παπούλιας;»

- Taxalia Macedon, 3.12.13
Συνέχεια

Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου 2013

Ο απάνθρωπος κρατισμός του Γιάννη Στουρνάρα


Από το «Τσοβόλα δώστα όλα» έχουμε περάσει στο «Στουρνάρα πάρτα όλα», και αυτή η αναπόφευκτη και φυσική κατάληξη επιβεβαιώνει έναν ακόμα κανόνα του εν Ελλάδι επάρατου φιλελευθερισμού: «Ένα κράτος που είναι αρκετά μεγάλο για να σου δώσει ότι θέλεις, είναι επίσης αρκετά μεγάλο για να σου πάρει ότι έχεις.»

Αυτή η επιβεβαίωση είναι αναπόφευκτη γιατί όλες οι κρατικές δαπάνες αργά ή γρήγορα μεταφράζονται σε φόρους, δηλαδή «δεν υπάρχει δωρεάν γεύμα», γενικώς, δεν υπάρχει τίποτε δωρεάν στον μάταιο τούτο κόσμο. Είτε με δανεικά, που σημαίνει ότι θα τα πληρώσουμε με τόκο, είτε με πληθωρισμό που σημαίνει ότι τα χρήματα στην τσέπη μας θα μπορούν να αγοράσουν λιγότερα αγαθά, είτε με άμεσους και έμμεσους φόρους και εισφορές, ότι δαπανά το κράτος στο τέλος το πληρώνουν οι πολίτες. Και το ερώτημα που κάθε νοήμον άνθρωπος πρέπει να θέτει στον ευατό του κάθε φορά που κάποιος πολιτικάντης του υπόσχεται κάτι στο “τζάμπα” είναι ποιος ξέρει να δαπανά καλύτερα το εισόδημα του, ο ίδιος ή το κράτος;

Ο Γιάννης Στουρνάρας ως κρατιστής κεϋνσιανού τύπου έχει έτοιμη την απάντηση, φυσικά το κράτος. Μάλιστα στην περίπτωση της Ελλάδας, σύμφωνα με τον κ. υπουργό, δεν πληρώνουμε αρκετούς φόρους. Σημειωτέον εδώ, ότι το κράτος στο οποίο δεν πληρώνουμε αρκετούς φόρους είναι το ίδιο κράτος που συνεχίζει να βγάζει στη σύνταξη πενηντάρηδες. Το κράτος που συνεχίζει να πληρώνει τους διοικητικούς υπαλλήλους των πανεπιστημίων ενώ απεργούν, το κράτος που συνεχίζει να μισθοδοτεί ανικάνους και αποδεδειγμένα διεφθαρμένους υπαλλήλους - ακόμα και δολοφόνους που βρίσκονται στην φυλακή αλλά συνεχίζουν να λαμβάνουν τον μισθό τους. Σ’ αυτό το κράτος που μετά από τρία χρόνια μνημονίου δεν έχει γίνει ούτε μία μεταρρύθμιση της προκοπής οφείλουμε να πληρώνουμε ακόμα περισσότερους φόρους.

Ο κ. Στουρνάρας που παρουσιάζεται ως υπουργός οικονομικών στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε παραπάνω από ένας ακόμα αντιπρόσωπος της συντεχνίας των κρατικοδίαιτων. Τα ΜΜΕ μας τον παρουσιάζουν ως ένα τεχνοκράτη, αλλά στην πραγματικότητα ο Γιάννης Στουρνάρας από το πανεπιστήμιο μεταπήδησε στο κράτος την δεκαετία του 80. Από τότε λαμβάνει τον ένα κρατικό διορισμό μετά τον άλλο. “Διέπρεψε” ειδικά στις κυβερνήσεις Σημίτη, - ξέρετε, αυτές με το dream team Τσοχατζόπουλου, Παπαντωνίου, Μαντέλη, Τσουκάτου και Σμπώκου - και τότε παρουσιάστηκε ως ένα νέο οικονομικό θαύμα μια οικονομία που εισήγαγε δανεικά και ευρωπαϊκές επιδοτήσεις για να τις μετατρέψει σε κατανάλωση και μεγάλο δημόσιο.

Ο κ. Στουρνάρας ως συνεπής κρατιστής διαπράττει τώρα το ίδιο λάθος που είχε κάνει τότε. Τότε έβλεπε τα μεγέθη της οικονομίας αλλά αδυνατούσε να κάνει μια στοιχειώδη ανάλυση της φύσης και της πορείας αυτών των μεγεθών. Έτσι εκλάμβανε την μεγέθυνση της ελληνικής φούσκας ως οικονομική ανάπτυξη. Σήμερα έχοντας την ίδια λογιστική αντίληψη περί οικονομικών αδυνατεί να δει ότι τα αποτελέσματα θα είναι εντελώς διαφορετικά αν επιδιώξουμε την μεταρρύθμιση του κράτους και την δραστική περικοπή των δαπανών, και διαφορετικά αν επιμείνουμε στις αυξήσεις φόρων και εισφορών.

Δεν είναι τυχαίο ότι από το 2010 οι προβλέψεις του κ. Στουρνάνα για την οικονομία πέφτουν συνεχώς έξω. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν καταλαβαίνει τι βλέπει και τι συμβαίνει. Κάποτε, και ίσως το 2014, η οικονομία θα σταματήσει να βρίσκεται στην σημερινή ακραία κατάσταση μείωσης των οικονομικών μεγεθών. Τότε, είμαι σίγουρος ότι ο κ. Στουρνάρας θα κηρύξει νίκη και θα μιλήσει για δικαίωση της πολιτική του. Ας σημειώσουμε εδώ, ότι όπως μια οικονομία που βρίσκεται σε μια μακρά πορεία προόδου και ευημερίας περνάει και από περιόδους υφέσεως, έτσι και μια οικονομία που βρίσκεται σε μια τροχιά παρακμής και φτωχοποίησης θα γνωρίσει και περιόδους όπου οι οικονομικοί δείκτες βελτιώνονται. Η ύφεση στην πρώτη περίπτωση και η περιστασιακή ή οριακή ανάπτυξη στην άλλη δεν σηματοδοτεί την ουσιαστική αλλαγή πορείας.

Να πως μπορούμε να αξιολογούμε τις οικονομικές πολιτικές και να καταλάβουμε αν έχουμε βγει από την μακρά πορεία παρακμής και φτωχοποίησης: Όσο το ελληνικό κράτος τιμωρεί την δημιουργία και συσσώρευση πλούτου θα γινόμαστε όλο και φτωχότεροι. Όσο η πολιτική τάξη τα παίρνει από τους νέους και παραγωγικούς πολίτες για να τα μοιράσει στην κομματική της πελατεία και σε παροχές θα είμαστε μια παρακμάζουσα και μίζερη επαρχία της Ευρώπης.

Στην Καθημερινή της Κυριακής ρεπορτάζ θα αναφέρει ότι οι απλήρωτοι στον ιδιωτικό τομέα φτάνουν το ένα εκατομμύριο. Μόνο η μία στις δύο επιχειρήσεις καταβάλουν το μισθό κάθε μήνα κανονικά. Η ύπαρξη αυτού του φαινομένου δεν είναι καθόλου τυχαία. Όταν επιβάλεις ένας διαρκές γιουρούσι εναντίον του ιδιωτικού τομέα προκειμένου να διατηρήσεις όσο το δυνατόν ένα μεγάλο, διεφθαρμένο και παρασιτικό κράτος έχεις πάντοτε τα συγκεκριμένα αποτελέσματα. Ο αριθμός ανέργων του ιδιωτικού τομέα φτάνει το ενάμισι εκατομμύριο και ο αριθμός των απλήρωτων του άλλο ένα εκατομμύριο. Οι νέοι, οι πιο αδύναμοι και όλοι αυτοί που κέρδισαν τα λιγότερα από την κατά τα άλλα κοινωνικά “ευαίσθητη” φούσκα της ελληνικής σοβιετίας πληρώνουν το μεγαλύτερο και πιο σκληρό τίμημα. Ο κρατισμός του κ. Στουρνάρα είναι εξαιρετικά απάνθρωπος.
Συνέχεια