Τρίτη, 24 Ιουνίου 2014

Σουνίτες, Σιΐτες και ενεργειακές εμπλοκές

Να ανακεφαλαιώσω συνοπτικά εδώ όσα μέχρι σήμερα με διάφορα κείμενά μου έχω σημειώσει. Από την ώρα που οι ΗΠΑ εξασφάλισαν επάρκεια αλλά και δυνατότητα εξαγωγής ενέργειας, λόγω κοιτασμάτων σχιστολίθων και αμμόλοφων του Καναδά, έχει αισθητά μειωθεί το ενδιαφέρον τους για την Μέση Ανατολή.

Συνακόλουθα βελτιώνονται οι σχέσεις τους με το Ιράν ενώ απεξαρτώνται από τα καπρίτσια της Σαουδικής Αραβίας κι από την έμμεση υποχρέωση να στηρίζουν τις όποιες της – και θρησκευτικές, αν και αντι-δυτικές ακόμη – επιδιώξεις. Με την συνετή πολιτική του Σιίτη Αγιατολλάχ Σιστανί από τη Νατζέφ του Ιράκ, βρέθηκε ένας τρόπος συμβίωσης Σουνιτών και Σιιτών στη χώρα αυτή και σχηματίσθηκε κυβέρνηση. Όλα αυτά οδήγησαν σταδιακά στην αλλαγή του πολιτικού χάρτη της Μέσης Ανατολής. Όπως δήλωσε και ο Βασιλιάς Αμπντάλλα της Ιορδανίας, «υπάρχει μια σιιτική περικύκλωση της περιοχής». Εννοούσε πως χώρες όπως το Ιράν, το Ιράκ, η Συρία (με το φιλοσιιτικό καθεστώς Ασάντ) και ο Λίβανος (με την κυριαρχία της Χετζμπολάχ) αντανακλούσαν πλέον τα συμφέροντα της πάλαι ποτέ διωκόμενης και περιθωριοποιημένης αντι-σουνιτικής αυτής δύναμης.

Ο πανικός της Σαουδικής Αραβίας εκφράσθηκε και στην Αίγυπτο, στηρίζοντας το στρατιωτικό καθεστώς του στρατηγού Σίσι, εγκαταλείποντας την εκλογικά πανίσχυρη μουσουλμανική αδελφότητα (που οι ίδιοι κατά το παρελθόν είχαν βοηθήσει να ιδρυθεί) φοβούμενοι πιθανή τους ηγεμονία στον μουσουλμανικό κόσμο. Σε όλα αυτά προστέθηκε και η προσάρτηση από την Ρωσία της Κριμαίας, που άνοιξε τους Ασκούς του Αιόλου, συντρίβοντας την διεθνή συναίνεση περί απαραβιάστου των συνόρων κρατών που αναδείχθηκαν μετά την κατάρρευση παλαιών προπολεμικών συνομοσπονδιών.

Όλα αυτά μας οδηγούν στα φαινόμενα των τελευταίων εξελίξεων. Αποτυγχάνοντας να εμπλέξουν την Δύση στον στόχο των ακραίων ισλαμιστών, με εμπλοκή των Ουαχάμπις της Σ. Αραβίας, να ανατραπεί ο Ασάντ και να δημιουργηθεί στην Συρία ένα σκοτεινό καθεστώς τύπου Λιβύης, ήταν φυσικό οι ακραίοι ισλαμιστές να ψάξουν για άλλες διεξόδους. Ηδη είχαν κυκλοφορήσει λογής σενάρια για ενδεχόμενο σπάσιμο του Ιράκ στα τρία και για μια πιθανή διχοτόμηση της Συρίας. Με την διαφορά πως αυτές οι εκδοχές προυπέθεταν συμμετοχή ΗΠΑ και Τουρκίας στις εξελίξεις και ελεγχόμενες μετεξελίξεις. Προφανέστατα οι ισλαμιστές πρόλαβαν τις επίσημες κυβερνήσεις, εκμεταλλευόμενοι την διαφαινόμενη ανοχή τους σε αλλαγές συνόρων.

Μόνο που τώρα τα ζητήματα περιπλέκονται. Η Τουρκία δύσκολα θα ανεχθεί τετελεσμένα. Με ομήρους μάλιστα διπλωμάτες της αλλά και με την σύσταση αφ’ ενός Κουρδικού κράτους στα σύνορά της αλλά και ενός καθεστώτος ακραίου Ισλάμ δίπλα της (B.A. Συρία) που θα κλείνει το μάτι στους δικούς της, μετριοπαθείς για την ώρα, μουσουλμάνους. Εξ’ ίσου το Ιράν δεν μπορεί να επιτρέψει στην Σαουδική Αραβία να αντιστρέψει την ροή των πραγμάτων κατορθώνοντας να κυριαρχήσει και πάλι στην περιοχή – αλλά και γενικότερα στον ισλαμικό κόσμο. Η εμπλοκή – πιθανότατα ένοπλη – Τουρκίας και Ιράν στις εξελίξεις είναι μάλλον αναπόφευκτή. Με τις ΗΠΑ να παρέχουν διευκολύνσεις αλλά και αεροπορική στήριξη σε χθεσινούς της αντιπάλους (Ιράν) η ψυχρούς φίλους (είναι γνωστό πως η σχέση της με την Τουρκία δεν είναι και στα καλύτερά της).

Η ταπείνωση της κυβέρνησης Ομπάμα από την ανταλλαγή αιχμαλώτων με τους Ταλιμπάν δεν μπορεί να συμπληρωθεί με μια πλήρη κατάρρευση στο Ιράκ. Απλά, η σχέση με την Σαουδική Αραβία θα φθάσει στο χειρότερο σημείο, το καθεστώς Σίσι στην Αίγυπτο θα περάσει δύσκολες ώρες, ο Ασάντ θα ανακουφισθεί αισθητά από τις μέχρι τώρα αμφισβητήσεις που υφίστατο, ενώ και στο Αφγανιστάν το Ιράν θα κληθεί να παίξει ενεργότερο ρόλο (για στήριξη των πολυπληθών σιιτών Χαζάρας στο κέντρο της χώρας).

Η Ιορδανία δύσκολα θα αποφύγει εντάσεις από τις νέες ανακατατάξεις ενώ και το Πακιστάν θα βρεθεί στο μέσο του κυκλώνα. Η αναγγελία των Σουνιτών του Κασμίρ πως θα επιδιώξουν μια εξέγερση-προέλαση σαν αυτή σε Συρία-Ιράκ θα βάλουν εντονότερα στο παιχνίδι την Ινδία, θα δοκιμασθούν οι σχέσεις της νέας της Ινδουιστικής εθνικιστικής κυβέρνησης Μόντι με τα 120 εκ. μουσουλμάνων υπηκόοων της αλλά και το Πακιστάν θα χρειασθεί να τοποθετηθεί ξεκάθαρα απέναντι στους δικούς του ζιχαντιστές. Εκτός πλάνου εξελίξεων δεν μένει σίγουρα η Ρωσία. Ο Καύκασος δεν είναι ήσυχος με αυτά που συμβαίνουν, οι Τατάροι της Ουκρανίας αλλά και οι μουσουλμάνοι στις περιοχές Βόλγα – Ουραλίων θα αντιμετωπίσουν εσωτερικές εντάσεις αλλά και ισχυρή καχυποψία από όλους τους υπόλοιπους. Η Βόρεια Αφρική, τέλος, με σημαντική κληρονομιά σιιτικών συμπαθειών αλλά και με λεπτές τις ισορροπίες ανάμεσα στις δύο θρησκευτικές ενδο-μουσουλμανικές κοινότητες κινδυνεύει να βρεθεί στο επίκεντρο σημαντικών εντάσεων. Οσο για τις σιιτικές κοινότητες σε ανατολική Σαουδική Αραβία, σε Υεμένη και στα κράτη του Κόλπου (ιδιαίτερα στο Μπαχρέιν) δύσκολα θα αποδεχθούν μια εκ νέου, βίαιη και πάλι, περιθωριοποίησή τους.

Το καζάνι λοιπόν βράζει. Και μας αφορά όλους. Να μην ξεχνάμε πως εμπλοκή της Τουρκίας και ριζοσπαστικοποίηση των εκεί ισλαμιστών θα έχει αντανάκλαση και άμεσες συνέπειες στη Θράκη αλλά και στους υπόλοιπους πιστούς του Ισλάμ που ζούν στην Ελλάδα. Το ζήτημα απαιτεί προσοχή και επαγρύπνηση από κάθε αρμόδιο…

Στο μέτωπο της ενέργειας αναπόφευκτα οι τιμές του πετρελαίου θα τσιμπήσουν προς τα πάνω. Αν το Ιράκ καταρρεύσει όλα τα premium που μπαίνουν για πετρελαικά ρίσκα θα ενεργοποιηθούν. Οι τιμές του αργού έτσι θα αυξηθούν πάνω από 2 δολάρια. Αν υπάρξει ανάφλεξη στον Κόλπο, με την όποια εμπλοκή του Ιράν, τα premiums θα ανεβούν ακόμη παραπάνω. Σε περίπτωση μάλιστα ανάφλεξης και στη Βόρεια Αφρική, τα πράγματα θα γίνουν εξαιρετικά δύσκολα. Τα αποθέματα της Ρωσίας δεν φθάνουν για να καλύψουν τις όποιες ελλείψεις, ενώ Κίνα και Ιαπωνία, με σοβαρά συμβόλαια με το Ιράν, θα υποχρεωθούν να στραφούν στις αγορές του Μαγκρέμπ και του ανατολικού και δυτικού Ατλαντικού. Μοναδικό θετικό στοιχείο είναι η αναδυόμενη επάρκεια των ΗΠΑ που θα εξισορροπήσει κάποιες πιέσεις. Όχι όμως όλες. Το πρόβλημα δεν θα είναι οι τιμές τότε της ενέργειας. Αλλά η επάρκειά της. Αν θα υπάρχει δηλ. διαθέσιμο πετρέλαιο – και αέριο. Χώρες με σημαντικά συναλλαγματικά αποθέματα θα βρίσκονται σε ιδιαίτερα πλεονεκτική θέση. Για τον καθένα γίνεται φανερό πόσο δύσκολα θα είναι τα πράγματα για την χώρα μας.

Αν ο κόσμος βρεθεί, σχετικά απότομα, δίχως ενέργεια πολλοί θα καταλάβουν γιατί ήταν για χρόνια απαραίτητη η παρουσία της Δύσης στη Μέση Ανατολή !!

Συνέχεια

Δευτέρα, 23 Ιουνίου 2014

Μερικές καλοκαιρινές σημειώσεις


Εδώ μερικές “ειδήσεις” που είναι σημαντικές εντός και εκτός παραλίας.

- Σύμφωνα με την Ημερησία προμηνύεται ένα «καυτό» εξάμηνο για 5,5 εκατομμύρια φορολογουμένους που από τον Ιούλιο θα πρέπει να καταβάλουν στο κράτος 11 δισεκατομμύρια ευρώ. «Φόρους εισοδήματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος, φόρο πολυτελούς διαβίωσης, Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων και τέλη κυκλοφορίας του 2015.» Όλα αυτά τα χρήματα θα πάνε για να συντηρηθεί ένα από τα πιο διεφθαρμένα και διογκωμένα κράτη του ελεύθερου κόσμου.

- Αλλά μην ανησυχείτε τα χρήματα σας θα πάνε σε καλή μεριά. Για παράδειγμα ο κ. Λοβέρδος, υπουργός Παιδείας, εγγυάται την “εργασία” των διοικητικών των ΑΕΙ, αυτών που πρώτα παραβίασαν τους νόμους και μετά απήργησαν για να μην υποστούν τις συνέπειες με αποτέλεσμα οι φοιτητές να χάσουν ένα εξάμηνο. Παρεμπιπτόντως, σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής συνεχίζονται οι διορισμοί τέκνων, άλλων συγγενών και φίλων στην Βουλή.

- Στις εξωτερικές ειδήσεις βλέπουμε την μεγάλη άνοδο των Ισλαμιστών σε βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή. Γι’ αυτό και η υπεύθυνη πολιτική τάξη της Ελλάδας συνεχίζει, χωρίς την παραμικρή ένδειξη αμφιβολίας, την πολιτική που πιστά και αδιάλλακτα εφαρμόζει, αυτή των ανοιχτών ελληνικών συνόρων. Όχι μόνο ανειδίκευτοι εργάτες (μιας και δεν έχουμε αρκετούς δικούς μας), αλλά και σεσημασμένοι εγκληματίες και τρομοκράτες ξέρουν ότι η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν βάζει κανένα ουσιαστικό εμπόδιο στην είσοδο και παραμονή τους στη χώρα. Γι’ αυτό προσφέρουμε και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και συντάξεις. Γιατί «λεφτά υπάρχουν» και δεν μας πειράζει ούτε το έγκλημα ούτε και η τρομοκρατία.

- Σε άλλες εξωτερικές ειδήσεις, στην Καλιφόρνια ο εντεκάχρονος Τόμας είχε αποφασίσει μαζί με τις δύο λεσβίες “μητέρες” του να γίνει Τάμη. Έχει αρχίσει ειδική ορμονική αγωγή από τα οκτώ του ώστε να μην περάσει την εφηβεία ως αγόρι. Οι γονείς λένε ότι είναι καλύτερα ο Τόμας να αλλάξει φύλο πριν ακόμα γίνει ενήλικος. Στην πολυπολιτισμική Ελλάδα δεν θα έχουμε μόνο Ισλαμιστές με τις γνωστές κλειτοριδεκτομές, αλλά και τους φονταμενταλιστές της πολιτικής ορθότητας για τους οποίους είναι εντάξει αν παιδιά οκτώ ετών “αποφασίζουν” αλλαγή φύλου.

- Πίσω στα για την ώρα δικά μας, αν αυτό το καλοκαίρι αν βρεθείτε στο Costa Navarino στην Μεσσηνία, να ξέρετε ότι είναι ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης. Κόστισε 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά επειδή στην Ελλάδα η ιδιωτική επένδυση είναι ανάθεμα εξαιτίας της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας που σαρώνει την χωρά, ειδικά τα τελευταία 40 χρόνια, χρειάστηκαν σύμφωνα με ρεπορτάζ, μεταξύ άλλων: 25 χρόνια, 3.000 υπογραφές, 600 αδειοδοτήσεις, 60 δίκες και «65 αποφάσεις νομαρχιακών και δημοτικών συμβουλίων» για να μπορέσει να γίνει η επένδυση. Μπορεί να είστε σε κάποια αμμουδιά τώρα, αλλά μην ξεχνάτε ότι στην Ελλάδα την υψηλή φορολογία, την απίθανη γραφειοκρατία και το μεγάλο και αδηφάγο κράτος - όλα αυτά - τα λέμε ανάλγητο νεοφιλελευθερισμό.

Καλό καλοκαίρι, επιστροφή τον Σεπτέμβριο.
Συνέχεια