Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2015

Φορολογική καταιγίδα

Ας ξεκαθαρίσουμε από την αρχή ορισμένα βασικά πράγματα. Σαν νεοφιλελεύθερος πιστεύω σε συγκεκριμένες αρχές. Στην οικονομία της αγοράς, με λιγότερο κράτος και φόρους, περιορισμένη γραφειοκρατία και απόλυτη αξιοκρατία. Σε αρχές δηλαδή που δεν επηρεάζονται από κατά καιρούς πολιτικές αντιλήψεις για αυθαίρετες αναδιανομές εισοδήματος και μεγάλες δημόσιες δαπάνες με στόχο αμφίβολης αποτελεσματικότητας κοινωνικά προγράμματα και άλλες παρεμβάσεις. Τα αποσαφηνίζω αυτά για να τοποθετηθώ με σαφήνεια απέναντι στην καινούργια συμφωνία με τους δανειστές μας.

Με βρίσκει εντελώς αντίθετο η ‘σωτηρία’ μας με δανεικά που στηρίζονται σε φόρους κι άλλες εξ ίσου αντι-αναπτυξιακές κι’ αυθαίρετες παρεμβάσεις. Και να σημειώσουμε πως αυτές οι ρυθμίσεις δεν αποτελούν εισηγήσεις των δανειστών αλλά αποφάσεις της ελληνικής ‘πρώτη φορά αριστερά’ κυβέρνησής μας. Σε πείσμα της λογικής, κι’ όλων των τοποθετήσεων Υπουργών της ευρωζώνης, τα παλληκάρια της ελληνικής αντιπροσωπείας επέμειναν σε μέτρα διάλυσης της οικονομίας και της αγοράς με μέτρα υπερ-φορολόγησης και μειώσεων ουσιαστικά εισοδημάτων αντι για δομικές μεταρρυθμίσεις, καταργήσεις δημόσιων φορέων κι έτσι ουσιαστικές περικοπές δαπανών και γραφειοκρατικών διαδικασιών. Υπέρτατος στόχος όλων, ολόκληρου του πολιτικού συστήματος είναι η διάσωση του δημόσιου τομέα, των προνομίων όσων εκεί έχουν βρεί καταφύγιο και των εξουσιών της κρατικής γραφειοκρατίας.

Είμαι ευτυχής που δεν μετέχω αυτής της Βουλής. Και που δεν έχω να διαλέξω ανάμεσα στην Σκύλα (ρήξη και χρεοκοπία) και την Χάρυβδη (συμφωνία που συνομολόγησε αυτή η κυβέρνηση). Πάντως σωτηρία του τόπου κάτω από παρόμοιες λογικές και συμπεριφορές, πάνω στην γραμμή δηλ.της οικονομικής συρρίκνωσης κι’ εξόντωσης των εισοδημάτων των πολιτών, για διάσωση πάση θυσία του δημόσιου τομέα, δεν πρόκειται να υπάρξει…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου