Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2019

Πως πρέπει η ΝΔ να δώσει τα 2,000 ευρώ


Η ΝΔ έχει παρουσιάσει ένα νέο πρόγραμμα όπου για «κάθε παιδί που γενιέται στην Ελλάδα» η οικογένεια του θα λαμβάνει 2.000 ευρώ. Το πόσο τέτοια προγράμματα πραγματικά επιτυγχάνουν το σκοπό τους είναι υπό εξέταση, αυτό όμως που είναι σίγουρο είναι ότι η ΝΔ προτίνει ένα νέο επίδομα που όπως προτίθεται να το εφαρμόσει θα οδηγίσει μόνο στην ενύσχιση των πολιτικών της αντιπάλων.

Αν κάτι οφείλουμε να αναγνωρίσουμε στον ΣΥΡΙΖΑ είναι το πόσο προσεκτικοί, συγκεντρωμένοι και αφοσιωμένοι είναι στο να επιλέγουν πολιτικές που είτε προωθούν την ιδεολογική τους ατζέντα, είτε πριμοδοτούν συγκεκριμένα τμήματα της κοινωνίας τα οποία πιστεύουν ότι είναι ο εκλογικός του πυρήνας. Έτσι για παράδειγμα όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει τους φόρους και αυξάνει τα επιδόματα, επιτυγχάνει ταυτοχρόνως να αυξάνει το κράτος και να προωθεί την εξάρτηση του πολίτη από το κράτος. Είναι μια συνειδητή πολιτική επιλογή.

Η ΝΔ δεν επιδεικνύει τα ίδια πολιτικά ένστικτα. Αντί να έχει ως πρώτη πολιτική προτεραιότητα την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα, της ιδιοκτησίας και την απεξάρτηση του πολίτη από το κράτος, έχει τα δικά της σχέδια για την επέκταση του κράτους και την εξάρτηση σε αυτό. Ή δε πολιτική του εφάπαξ για «κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα» έχει το επιπλέον αρνητικό, ότι θα λειτουργήσει ως ένας επιπλέον και σημαντικός μαγνήτης για τους απανταχού λαθρομετανάστες.

Αν στην ΝΔ έχουν βρει ότι αυτό το νέο επίδομα θα ωφελήσει στο δημογραφικό, υπάρχει ένας πολύ καλύτερος τρόπος για να εφαρμοστεί. Το επίδομα αυτό να δίνεται ως μια πίστωση έναντι τριών συγκεκριμένων υποχρεώσεων προς το κράτος, το φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ ή/και ασφαλιστικές εισφορές. Η δε δικαιούχοι να έχουν το δικαίωμα να το απορροφήσουν τμηματικά. Αν για παράδειγμα μια οικογένεια πληρώνει 500 ευρώ το χρόνο για ΕΝΦΙΑ, να έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει το επίδομα για τον ΕΝΦΙΑ για 4 έτη.

Μια οικογένεια ή ένας γονέας που δεν πληρώνει φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ ή ασφαλιστικές εισφορές ήδη θα ενισχύεται από το κράτος. Αλλά ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις θα μπορούσε να ισχύει ότι το συγκεκριμένο επίδομα θα είναι διαθέσιμο για μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις που προκύψουν.

Αν η ΝΔ θέλει να ανταγωνιστεί τον ΣΥΡΙΖΑ στην επιδοματολογία, τουλάχιστον ας το κάνει με έναν κάπως λιγότερο αυτοκαταστροφικό τρόπο γι’ αυτήν και την οικονομία. Σκοπός της ΝΔ θα πρέπει να είναι ο κάθε Έλληνας να είναι ιδιοκτήτης, να έχει όσο το μεγαλύτερο εισόδημα γίνεται από τον ιδιωτικό τομέα, και διαρκώς να μειώνεται το μερίδιο του κράτους σε αυτό το εισόδημα. Αυτή η πολιτική θα την καταστήσει πολιτικά κυρίαρχη, αλλά ακόμα πιο σημαντικά θα αναστρέψει την παρακμή της Ελλάδας.

-Κυριακάτικη Δημοκρατία 24.2.2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου